Polisen kopplade fel – då började Simons mobil ringa

avEmma Lindström

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett okänt nummer ringde till Simon på hans arbetstelefon. När han svarade var det något som inte stämde – personen i luren trodde att hon talade med en polis.

Det visade sig att polisen hade kopplat ihop Simons nummer med polisens telefon.

1 av 2 | Foto: PRIVAT
Simon Bartosz.

När Simon Bartosz slog på sin jobbtelefon vid 07.20 på onsdagsmorgonen ringde det nästan direkt. Det var från ett dolt nummer men Simon svarade ändå.

I andra änden var en kvinna med västgötadialekt som ville lämna ett tips om en efterlyst man. Simon sa att hon nog borde ringa polisen i stället, vilket hon påpekade att hon redan gjort och sedan blivit kopplad till honom.

De avslutade samtalet – och strax därpå ringde det igen.

”Ingen skulle tro mig”

– Fem, tio minuter senare ringde det från dolt nummer igen och då tänkte jag att det var samma sak igen och jag spelade in det för jag tänkte att ingen skulle tro på mig, berättar Simon Bartosz för Aftonbladet.

Den här gången var det en man som ringde, även han trodde att han skulle kopplats till en polis. Det var tydligt att något var fel.

Det dröjde bara en kort stund innan telefonen ringde ännu en gång – nu var det en person från polisens växel.

– Hon frågade vilket nummer jag hade kopplat till och så redde vi ut det. Hon sa att hon skulle se till att rensa deras system från den här vidarekopplingen, säger Simon.

Ett misstag

Personen som ringde till Simon från växeln menade att felkopplingen hade skett manuellt. De åtgärdade problemet och efter det har Simon inte fått fler mystiska samtal från folk som ringt polisens växel.

Enligt Peter Mattsson, chef för polisens nationella växel, är det “olyckligt att samtal kopplas ut till allmänheten”. 

– Det som har skett är att man gjort en vidarekoppling på en anknytning och med största sannolikhet fått en siffra fel. Rutinen är att man ska kontrollringa, men av någon anledning har det fallerat i det här fallet, säger Mattsson till Aftonbladet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM