Bar kjol i Saudiarabien – utreds av polis

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

En video på en saudisk kvinna som går klädd i kort kjol har väckt starka reaktioner på sociala medier.

Nu jagas hon av polis.

På videon som laddades upp på Snapchat syns en kvinna gå genom ett gammalt fort i Ushayqir, i den konservativa Najid-regionen.

Hon bär en kort kjol och hennes ansikte är inte täckt av en niqab eller burka.

Saudisk lag kräver att kvinnor bär en abaya, ett svart lössittande klädesplagg, i offentliga rum. Det förväntas också att man bär hijab eller något annat plagg som täcker ansiktet, även om det inte är reglerat i lag.

Reaktionerna på den korta filmen har blivit kraftiga. I sociala medier lyftes krav på att kvinna ska gripas och åtalas. Knappt ett dygn efter att klippet laddades upp meddelade också den saudiska moralpolisen via sitt officella Twitter-konto att man startat en utredning mot henne, skriver Buzzfeed.

Den saudiska lagstiftningen gäller endast medborgare. När USA:s president Donald Trump besökte landet för någon månad sedan bar varken hans fru Melania eller dotter Ivanka traditionell klädsel, vilket några sociala medier-användare var snabba att påpeka.

”Det saudiska samhället motsäger sig självt. Det bryr sig inte om att Trumps dotter går runt i liknande klädsel men de förolämpar och kräver att en saudisk kvinna ska åtalas”, skriver en av dem.

En annan twittrare skriver ”Okej, stopp, vi har löst problemet”, och photoshoppade in Ivanka Trumps ansikte i bilden.

Nyligen utsågs Mohammed Bin Salman till kronprins i Saudiarabien. Han anses tillhöra en mer liberal falang av teokratin och har bland annat talat positivt om den ökade andelen kvinnor som arbetar, sedan kravet på manliga förmyndares godkännande slopats.

I april valdes Saudiarabien in i FN:s kvinnokommission, vilket ledde till ett ramaskri världen över. De som försvarade beslutet menade dock att det skulle ses som ett bevis på att saudierna var på väg mot en mer liberal hållning till kvinnors rättigheter.

Publicerad:

LÄS VIDARE