Läkarna hittade 27 linser i kvinnans öga

avMartin Mederyd Hårdh

En 67-årig kvinna i brittiska Birmingham uppsökte läkare då hon kände obehag i och kring sitt ena öga.

När läkarna tittade närmare hittade de 27 linser som fastnat och bildat vad de beskrev som ”en blå massa”.

Foto: CNN/BMJ.

Det var i november förra året som kvinnan uppsökte vård för sitt ögonproblem. Hennes syn hade inte påverkats – och läkarna trodde vid en första anblick att hon hade torra ögon eller att det var åldersrelaterat.

Det var när kirurger förberedde kvinnans öga för operation som de gjorde upptäckten, skriver den brittiska tidskriften BMJ. En av läkarna noterade något som stack fram när han skulle bedöva ögat.

– Han satte ett spekulum i ögat för att hålla det öppet när han satte in bedövningen, och märkte då en blå massa under det övre ögonlocket, säger Rupal Morjaria, läkaren som skulle utföra operationen, till CNN, som också har rapporterat händelsen.

Trodde hon tappat dem

I ett första skede fick de fram 17 kontaktlinser som satt ihop i en klump. När de gjorde en grundligare koll fick de fram tio till.

– Vi blev chockade. Vi hade aldrig sett det förut, säger Rupal Morjaria.

Kvinnan ska ha använt kontaktlinser i 35 år, men hur länge de samlats bakom hennes öga är oklart. När linserna försvunnit har hon trott att hon tappat dem och satt i nya, berättar läkarna.

Thomas L. Steinemann, talesperson för den amerikanska ögonläkarorganisationen Academy of ophthalmology säger till CNN att det händer att patienter kommer in med enstaka linser som fastnat. Han har aldrig sett 27 samtidigt.

– Det här är ett fall för rekordböckerna, så vitt jag kan bedöma, säger han.

”Gå till läkare regelbundet”

Rupal Morjaria säger att de vill uppmärksamma kvinnans fall för att visa hur viktigt det är att linsanvändare går på regelbundna läkarbesök. Linser som hamnat fel orsakar en ”skarp smärta” och röda ögon – till skillnad från torra ögon som känns gryniga.

Linserna kan också samla på sig bakterier och orsaka infektioner, poängterar läkarna.

ARTIKELN HANDLAR OM