Ett fascinerande liv i ett Sverige som förändrats i grunden

avOisin Cantwell

NYHETER

Så vad har den äldsta sommarprataren i historien, 105-åriga bloggprofilen Dagny Carlsson, att berätta?
En hel del, visar det sig givetvis. 

1 av 2 | Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Dagny Carlsson är den äldsta sommarprataren i historien med sina 105 år.

På gamla dagar gick hon och blev en kändis som har framträtt i Skavlan och Bingolotto. 

En systerson kom hem 1993 från USA med en dator och när han bytte upp sig till en nyare fick Dagny Carlsson ta över den gamla. Hon gick datakurs och hennes lärare blev så imponerad av hennes skrivna berättelser om sig själv att hon tipsade lokaltidningen. 
Större tidningar hakade på och SVT gjorde en dokumentär som har visats i hela norden och här och där i Östeuropa.

Revansch för ett liv som inte varit lätt

"Nu har jag miljoner läsare, tror jag". Dagny Carlsson, som hundra år gammal började blogga, är stolt över sitt genomslag. Hon har skäl att vara det. 
Framgången är en revansch för ett liv som inte alltid varit så lätt.  
Under uppväxten i Kristianstad var inte mamma särskilt snäll.  Mormor, en piga som var fritt villebråd för herrefolk och storbönder som gjorde henne med barn i tid och otid, blev räddningen. Av henne fick hon kramar och skratt. 

Rymde till Norrköping med tavla och takkrona

Så kom 1930-talet och depressionen och det enda jobbet som fanns för en kvinna med bara sexårig folkskola i bagaget var sömmerska. "Och jag som hatade att sy".
I Örebro fanns jobb med bättre villkor. Dagny Carlsson gifte sig med en man som söp. Hon sparade i hemlighet en slant och rymde en söndag till Norrköping med takkronan och en tavla på väggen. 

Dansade och reste världen runt

Efter en kurs i konfektionsteknik dök ett erbjudande upp som arbetsledare i Sundbyberg och vår berättare hamnade i Stockholm. Hon gick på opera och träffade en man som sällan pratade, då han ansåg att allt redan var sagt.
De dansade och reste runt i världen. Hon grät när läkarna sa att han hade cancer. När han dog trodde hon att hon snart också skulle gå bort. Men det gjorde hon inte. Livet gick vidare. Med dator som ny vän.
Dagny Carlssons berättelse är en fascinerande resa genom ett långt liv och ett Sverige som har förändrats i grunden. 

ARTIKELN HANDLAR OM