Tvåbarnspappan Per, 43, dog under rånarjakten: ”Var otroligt levnadsglad”

NYHETER

Engagerad, varm och omtänksam.

Så beskrivs polismannen Per Nattvide, 43, som avled i samband med en rånarjakt utanför Göteborg på söndagen.

– Han älskade att arbeta som polis, säger Pers mamma Hildegard Krebbs.

1 av 7 | Foto: PRIVAT
Polismannen Per Nattvide, 43, som avled i samband med rånarjakten.

Han skulle gripa fyra personer för ett väpnat rån mot en tobaksbutik i Göteborg. Då hände det som inte får hända.

När polismannen Per Nattvide jagade rånarna till fots på E20 blev han påkörd av en förbipasserande bil. 43-åringen skadade sig så svårt att han avled på sjukhus.

Pers mamma Hildegard Krebbs skulle ge sig ut på en skogspromenad tillsammans med maken Ulrich när en civil polisbil parkerade vid huset utanför Kungälv.

– Jag har bråkat lite med en parkeringsvakt i området, så först trodde jag att det var det som de ville prata om. När de bad mig att sätta mig ner tyckte jag att de tog den saken lite för allvarligt, säger Hildegard till Aftonbladet.

– Sedan sa de att min son gått bort. Jag kunde inte tro att det var sant. Jag kan fortfarande inte tro det.

”Var otroligt levnadsglad”

Per lämnar efter sig två barn, nio och sex år gamla. Familjen beskriver 43-åringen som mycket omtänksam och varm. Poliser i Göteborg, där Per arbetat i många år, berättar om en oerhört hängiven kollega.

– Per var otroligt levnadsglad. Han stöttade mig alltid. Han var så glad och positiv. Han var otroligt varmhjärtad och rättvis och han ville verkligen hjälpa människor.

– Dessutom var han väldigt aktiv. Han simmade ofta. Han åt nyttigt och han drack ingen sprit. Han pratade ofta med mig om hur jag skulle äta och dricka för att leva länge, säger mamma Hildegard Krebbs, som deltog i reality-serien ”Robinson” år 2000, och fortsätter:

– Per älskade att arbeta som polis och jobbet var väldigt viktigt för honom. Han gick på lärarhögskolan först men sedan insåg han att det var polis som han ville bli.

Flaggar på halv stång

Efter olyckan har polisstationer över hela landet flaggat på halv stång. Klockan 12 på måndagen hölls en tyst minut på Gustaf Adolfs torg i Göteborg för att hedra Pers minne.

”Många kände honom som en mycket duktig och engagerad polis och även som en person som det var lätt att prata med och man gärna anförtrodde sig till. Vi påminns om att arbetet som polis stundtals är farligt och utsatt och att arbetet för att minimera riskerna ständigt måste stå i fokus”, skriver Anders Börjesson, chef för lokalpolisområdet Göteborg city, på Facebook.

Flera poliser som arbetat nära Per har också uttryckt sin sorg på sociala medier. En av dem är twittraren Peppe Larsson:

”Du, som i din iver och lojalitet i att vilja gripa och lagföra väpnade rånare, fick betala det yttersta priset – ditt liv. För bara ett par veckor sedan patrullerade vi tillsammans på Smögenbryggan. Alltid med ett leende, en härlig och speciell personlighet. Med värme och omtanke.”

Fyra gripna

Polisen har gripit fyra personer som är misstänkta för rånet mot tobakshandlaren. Männen, tre 18-åringar och en 16-åring, anhölls sedan av åklagare.
– De fyra anhållna männen är på sannolika skäl misstänkta för rån, säger förundersökningsledare Mehrdad Sanaei till P4 Göteborg.

Enligt Christer Fuxborg, presstalesperson på polisen i region väst, betraktas påkörningen som en olyckshändelse.

– Men som alltid vid händelser där människor skadas eller omkommer så görs det en utredning. Som det ser ut nu rör det sig om en tragisk olycka, säger han.

Pers anhöriga har gett Aftonbladet tillåtelse att publicera bilder på honom.

ARTIKELN HANDLAR OM