Covid-19

Ingen med omikron på iva i Västerbotten

Av: 

TT

NYHETER

Hittills har ingen av de coivdpatienter som intensivvårdats i Region Västerbotten varit smittade med den nya omikronvarianten.

– Det är en enorm skillnad, säger verksamhetschefen Johan Thunberg till VK.

Den stora smittspridningen av covid-19 just nu i samhället märks inte av inom intensivvården i Region Västerbotten.

– För ett år sedan hade den smittspridning som råder nu varit en katastrof, men i dagens läge märker vi ingen ökad belastning på iva, säger Johan Thunberg, verksamhetschef för anestesi, operation och intensivvård i Västerbotten, till tidningen.

Han säger, med viss reservation för att han kanske inte har de allra senaste siffrorna, att ingen av de inlagda på iva har haft omikron.

– Belastningen inom intensivvården har inte galopperat i väg såsom man hade kunnat förvänta sig utifrån hur smittspridningen faktiskt ser ut, säger Johan Thunberg.

Vetenskapsradion rapporterade tidigare i veckan om en studie som gjorts av forskare i USA som visade att risken att hamna på sjukhus är hälften så hög med omikron och risken att dö i sjukdomen är 90 procent lägre än med deltavarianten.

Den 12 januari sade WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus på en presskonferens att omikronvarianten visserligen orsakar mindre allvarlig sjukdom än deltavarianten, men att den fortfarande är farlig. Han påpekade också att den överväldigande majoriteten av covidpatienter i världen som vårdas på sjukhus är ovaccinerade.

Johan Thunberg, verksamhetschef för anestesi, operation och intensivvård i Västerbotten.
Ingen covidpatient med omikronvarianten har hittills intensivvårdats i region Västerbotten, enligt verksamhetschefen Johan Thunberg. Arkivbild.

ANNONS

Slipp myggen i sommar! Hos MEDS hittar du mygg- och fästingmedel till låga priser för hela familjen.

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Covid-19

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Covid-19

Coronaviruset

Västerbotten

Omikron

Vård & omsorg