Försvarsmakten: Har soldater i Oskarshamn

Försvarsmakten har placerat soldater i Oskarshamn och skickat ytterligare förstärkning till Gotland, bekräftar Försvarsmakten för Aftonbladet.

– Bakgrunden är det fortsatt försämrade läget med en ökad militär aktivitet vårt närområde, säger Therese Fagerstedt, pressekreterare på Försvarsmakten.

Under tidiga morgonen har militär synts på plats i Oskarshamn. Från Försvarsmakten är man mycket förtegen om detaljer kring vilken typ av personal eller utrustning det rör sig om då det av säkerhetsskäl råder operativ sekretess.

– Det jag kan säga är att vi har soldater på plats i Oskarshamn. Jag kommer inte att gå in på vilken utrustning eller personal man har. I det här skedet är det detaljer som vi inte delar med oss av, säger Therese Fagerstedt till Aftonbladet.

Huruvida soldaterna ska vara stationerade i Oskarshamn eller ska skickas som ytterligare förstärkning till Gotland kan hon inte kommentera.

Under fredagskvällen meddelade Trafikverket att en militärkonvoj med ett stort antal fordon skulle köra söderut längs E4 och riksväg 73 som leder till Nynäshamn. Då bekräftade Försvarsmakten förflyttningen skett men ville inte säga vart den var på väg.

– Vi vill inte att delar av den här informationen ska hamna i orätta händer. Därför håller vi på den tills de nått sin destination, sa hon till Aftonbladet då.

Soldater patrullerar Gotland.
Soldater patrullerar Gotland.

Ökad militär aktivitet

Nu bekräftar Therese Fagerstedt att man skickat ytterligare resurser till Gotland under natten. Det rör sig bland annat om delar av beredskapsstyrkan som nu är på plats på ön.

– Det jag kan säga är att vi fick in ytterligare förstärkning till Gotland igår. Under natten kom det in ytterligare förstärkning via Nynäshamn, säger Therese Fagerstedt.

Vid 18-tiden igår kväll landade också delar av styrkan på Visby flygplats med personal och material från Norrbottens regemente I19. Styrkan flögs in med ett C17-plan baserat i Ungern, enligt ett pressmeddelande.

Therese Fagerstedt säger att orsaken till förflyttningarna är det fortsatt försämrade läget i närområdet.

– Vi ser en ökad militär aktivitet i vårt område. Som en del av insatschefens beslut så omfördelas resurser till platser i landet när och där de behövs. Med anledningen av den kontexten och att Ryssland har placerat resurser i Östersjön som inte är normalbilden – om man då suttit passiva och tittat på från Försvarsmakten så har det varit tjänstefel, säger Therese Fagerstedt.

Enligt henne befinner man sig inte i en höjd beredskap, utan i normal verksamhet.

”Har en god lägesbild”

Den 12 januari publicerade Aftonbladet bilder som visar hur ryska landstigningsfartyg seglat in i Östersjön och förtöjts i Baltijsk i den ryska enklaven Kaliningrad mellan Litauen och Polen. Om det skett andra ryska förflyttningar utöver det vill Therese Fagerstedt inte kommentera.

Ska folk vara oroliga?

– Man ska inte vara orolig för det leder sällan till något bra. Vi löser våra uppgifter just nu och vi har en ökad möjlighet till informationsinhämtning. Vi har en god lägesbild kring ryska aktiviteter i området så man ska inte vara orolig, utan trygg i att vi gör det vi ska.

Militär på plats på Gotland.
Militär på plats på Gotland.
Publisert: