Boris Johnson kritiserades under utfrågningen: ”Varför skulle vi tro dig?”

Publicerad 2022-01-19

Boris Johnsons lockdownfest togs gång på gång upp under dagens utfrågning i brittiska underhuset – och stämningen bland de närvarande var hetsig.

– Om premiärministern fört parlamentet bakom ljuset, borde han då avgå?, sa Labours partiledare Keir Starmer.

Under dagens utfrågning av Storbritanniens premiärminister var det allt annat än ordning i underhuset. Det skanderades när Boris Johnson försökte tala och skrattades när han fick hånfulla frågor.

– Jag vill inte höra dessa skanderanden. Då kommer färre personer sitta på dessa bänkar, sa talmannen vid ett tillfälle.

Det var under onsdagen förra veckan som Boris Johnson erkände att han hade deltagit på en fest – mitt under en strikt lockdown i maj 2020. Skandalen har sedan dess benämnts som ”Partygate” i brittisk media och skarp kritik har riktats mot premiärministern, både av oppositionen men även av egna partimedlemmar.

Under lördagen framkom även att en vinkyl hade levererats till Downing Street. Syftet var att hålla alkoholen kyld till de ”vinfredagar” som arrangerades där. Runt 50 anställda brukade vara på plats under festligheterna och det var inte ovanligt att Boris Johnson svängde förbi efter arbetsdagen.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson under dagens utfrågning.

Premiärministern duckar alla festfrågor

Det var många parlamentsledamöter som hade saker att säga om festandet under dagens utfrågning.

– Först sa han att det inte fanns några fester. Sedan att han blev arg när han upptäckte festerna. Sedan visade det sig att han själv varit på en av festerna. När han sedan sa att han inte visste att det var en fest var det ingen som trodde honom, sa Labours partiledare Keir Starmer och fortsatte:

– Den här veckan har han ett nytt försvar: ”Ingen hade varnat mig för att jag bröt mot reglerna”. Eftersom premiärministern skrev reglerna, varför tror han att det försvaret skulle vara trovärdigt?

– Vi måste vänta på utredningen rörande händelsen, sa Boris Johnson.

Det mantrat upprepade han vid samtliga frågor rörande festen och vinkvällarna.

”Fullständigt irrelevanta frågor”

– Om premiärministern fört parlamentet bakom ljuset, borde han då avgå?, sa Keir Starmer.

– Han (Keir Starmer) slösar underhusets tid, han slösar folkets tid och fortsätter att vara fullständigt irrelevant, svarade Boris Johnson på frågan.

Under lördagen visade en opinionsmätning att 41 procent av britterna nu stöder Labour, rapporterar The Guardian. Samtidigt ligger Johnsons egna Toryparti på 31 procent av väljarstödet.