Putin har skapat energipanik i Europa

Energipaniken sprider sig i Europa på grund av Putins gaskrig.

Flera länder tar till drastiska åtgärder när elpriserna skenar.

Frankrike överväger att öppna fler kärnkraftverk och Spanien uppmanar kontorsarbetare att ta av sig slipsarna för att svalka sig.

Under lördagen meddelade ryska gasjätten Gazprom att de stryper gastillförelsen till Lettland, rapporterar Daily Mail.

Detta är det sjätte landet i Europa som fått smaka på Putins gasstopp. Kontinenten står inför en akut energikris som troligtvis kommer att fortgå så länge kriget i Ukraina pågår.

Nu försöker flera europeiska länder lagra så mycket gas som möjligt inför den kalla vintern, vilket gör att priserna på el når rekordnivåer.

I Storbritannien och Tyskland varnas hushållen om att priset på elräkningarna kan komma att tredubblas.

”Ta av er slipsarna”

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez uppmanar kontorsarbetare att ta av sig slipsen för att svalka sig på jobbet i stället för att sätta på luftkonditionering.

Sanchez hade själv skippat slipsen när han mötte pressuppbådet utanför premiärministerbostaden i Madrid. Fler energisparande åtgärder är att vänta på måndag, meddelade han.

Samtidigt funderar Macrons regering i Frankrike på att förstatliga energiföretaget EDF. Detta för att kunna ta flera nedlagda kärnkraftverk i drift igen.

PLUS: Nya hotet: Det är nästa steg i kriget

Gazproms huvudkontor i St Petersburg.
Gazproms huvudkontor i St Petersburg.

Flera städer släcker ner

Tyskland är ett av de länder som drabbas värst av gasbristen. Flera stora städer väljer nu att släcka ner för att spara på elen.

Under kvällstid kommer flera städers gator förbli mörka då gatubelysningen stängs av. I Berlin har man även börjat släcka ner runt historika monument. Något som den österrikiska staden Linz också har beslutat om.

Tyska Hannover har fattat beslut om att förbjuda varmvatten och centralvärme i offentliga byggnader.

Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.

Så påverkas Sverige

Den återkommande energibristen i Sverige gör att vissa hushåll kan få elen avstäng i vinter, något som Dagens Nyheter var först med att rapportera om.

Energimarknaden i Sverige påverkas mycket av Ukrainakriget. För att systemet inte ska haverera kan det bli aktuellt att bryta strömmen på vissa håll i de södra delarna av landet. Något som aldrig tidigare har hänt i Sverige.

Men det finns knep för hur du kan spara på elen.

– Har man en gammal kyl eller frys kan det vara motiverat att byta ut den, även om vi inte vill ha något slit- och slängsamhälle, säger analytikern Christian Holtz till Aftonbladet.

Det kan även vara bra att se över sitt värmesystem och sin luftkonditionering.

Den återkommande energibristen i Sverige gör att vissa hushåll kan få elen avstäng i vinter
Den återkommande energibristen i Sverige gör att vissa hushåll kan få elen avstäng i vinter

Priset höjs med 200 procent

Elkrisen påverkar även våra grannländer Norge och Danmark.

Även om majoriteten av elen kommer från vattenkraft i Norge påverkas landet av den europeiska gasbristen, rapporterar VG. Detta eftersom energipriserna i olika länder följer varandra.

Ekstrabladet rapporterar att priset på gas i Danmark kommer att öka med några tusen kronor i snitt under hösten. Detta eftersom priserna för att transportera gas till Danmark höjs med över 200 procent.

Flera stora städer väljer nu att släcka ner för att spara på elen.
Flera stora städer väljer nu att släcka ner för att spara på elen.
Publisert:

LÄS VIDARE