Hotar ryssar efter mystiska dåden: ”Är aldrig säkra”

De mystiska attackerna på Krim har fått ryska turister att fly i panik.

Nu uppger president Zelenskyj att den hemliga elitstyrkan kan slå till igen.

– Närma er inte ryska arméns områden, varnar han ukrainare på den annekterade halvön.

Flera attacker mot ryska ammunitionslager och militära flygfält på halvön Krim har skakat Kreml.

President Putin är nu under hård press att svara mot offensiven som enligt källor till The New York Times utförts av en mystisk elitstyrka som rör sig långt bakom fiendens linjer.

Attackerna har stort symbolvärde i Ryssland – särskilt som Putin kallat Krim, som landet annekterade redan 2014, för ”en helig plats”.

Rök stiger efter en attack mot byn Mayskoye, Krim.
Rök stiger efter en attack mot byn Mayskoye, Krim.

Flyr hem över bron

I en videotal säger Ukrainas president Zelenskyj att explosionerna skapat panik och massflykt bland ryska turister som tagit sig till Krim för en solsemester.

Långa köer med bilister som väntar på att få återvända till ryska fastlandet över Krimbron visar att ”den absoluta majoriteten av ryssar har nåtts av beskedet att Krim inte är någon plats för dem”, uppger Zelenskyj enligt The Guardian.

Enligt tidningen körde fler än 38 000 bilar över bron på tisdagen – vilket uppges vara rekord.

Köerna var också långa på tågstationen i Sevastopol när ryssar letade efter transportmedel för att ta sig hem efter rädsla för nya attacker.

Rökpelare syns över den populära semesterstranden vid Saky efter explosioner vid den ryska militärflygbasen tidigare i augusti.
Rökpelare syns över den populära semesterstranden vid Saky efter explosioner vid den ryska militärflygbasen tidigare i augusti.

Zelenskyj hotar med mer

Trots kriget i Ukraina har den annekterade halvön ansetts vara så säkert bevakad från attacker att mängder av turister vågat sig dit för en semester med sol och bad.

Men lugnet bröts för några veckor sedan.

Under tisdagen skedde en rad explosioner på ett ryskt ammunitionslager på halvön, som Ryssland tog över redan 2014, som förstörde kraftledningar och järnvägsspår.

I förra veckan flydde ryska turister en strand på Krim efter en attack mot en militärflygplats.

För ett par veckor sedan innebar en drönarattack mot Svartahavsflottans bas i Sevastopol att Ryssland tvingades ställa in det planerade firandet av Flottans dag.

Nu flaggar Zelenskyj för nya attacker i Ukrainas utlovade motoffensiv.

Vladimir Putin tillsammans  Krims ledare Sergej Aksyonov.
Vladimir Putin tillsammans Krims ledare Sergej Aksyonov.

Oro i militärledningen

Han varnar ukrainare som bor på Krim och andra delar av den ryskockuperade södra delen av landet att hålla sig borta från ryska ledningsplatser och lager för försörjningslinjerna.

– Närma er inte den ryska arméns områden, säger Zelenskyj till sina medborgare.

Det brittiska försvarsdepartementet uppger i sin senaste underrättelseanalys av läget i kriget att den ryska militärledningen sannolikt är ”mer och mer oroad” över bakslagen på Krim.

Krims ledare Sergej Aksyonov, som är utsedd av Moskva, uppgav på onsdagen att man gripit sex ”islamistiska extremister” på den annekterade halvön, men gav ingen information om gripandena är kopplade till attackerna.

Förgiftade ryska soldater

Samtidigt har The New York Times talat med gerillakrigare som den senaste tiden spelat en allt större roll i det ukrainska motståndet vid frontlinjen och på de ockuperade områdena.

Enligt tidningen ingår det i gruppernas uppgifter att aptera sprängladdningar på järnvägsspår som används för ryska transporter, identifiera ryska militära mål för ukrainsk artillerield och avrätta personer i ledande ställningar som anses samarbeta med ryssarna.

Man vill få ryssar på ockuperad mark att känna att ”man aldrig är säker”.

– Målet är att visa ockupanterna att de inte är hemma, att de inte ska göra sig bekväma och sova lugnt på natten, säger en partisan med kodnamnet Svarog, efter den fornslaviska skaparguden, till The New York Times.

Bland de uppdrag som man utfört bakom fiendens linjer finns enligt tidningen en förgiftningsattack som dödade 15 ryska soldater i Zaporizjzja-regionen och ett sabotage av en sädeselevator i Cherson som hindrade ryssarna från att stjäla 60 000 ton spannmål.

Inget av påståendena har tidningen kunnat få bekräftade.

Publisert:

LÄS VIDARE