Bakslag för Macron som förlorar majoritet

Av: 

Frankrikes president får fem svåra år framför sig. Hans koalition förlorar majoriteten i parlamentsvalet, medan ytterhögern går kraftigt framåt.

– Vi har nått vårt mål, att göra Emmanuel Macron till minoritetspresident, säger Nationell samlings partiledare Marine Le Pen.

Macrons koalition får preliminärt mellan 220 och 240 platser i nationalförsamlingen – långt från de 289 som krävs för egen majoritet – och resultatet efter söndagens parlamentsval var därmed ett rejält misslyckande för den återvalde presidenten.

Premiärminister Elisabeth Borne medger att resultatet är en besvikelse och kallar det ”en fara för Frankrike”. Men hon lovar också att alliansen ska försöka hitta en koalition.

– Vi börjar arbeta redan i morgon (måndag) för att hitta en majoritet, säger hon i fransk tv.

Jublande högernationalister

Desto mer jubel hördes från högerextrema Nationell samling och partiledaren Marine Le Pen, som gjorde sitt hittills bästa parlamentsval. Partiet väntas få mellan 80 och 90 platser i parlamentet.

– Vi har nått vårt mål, att göra Emmanuel Macron till minoritetspresident utan kontroll över makten, sade Le Pen på sin valvaka.

– Det enda vi vill är att tjäna fransmännen. Vi ska kämpa för dem, sade Le Pen innan hon tog ton för Marseljäsen, rapporterar Le Figaro.

Partiet har aldrig förr varit så stort i nationalförsamlingen, och resultatet innebär att ytterhögern kan stärka sin makt och bilda en partigrupp i parlamentet.

Men även vänstern jublade. Vänsterkoalitionen Nupes, ledd av Jean-Luc Mélenchon, närapå trefaldigar antalet platser och väntas få mellan 165 och 180. På sin valvaka i Paris sade Mélenchon att det ännu är för tidigt att utropa en segrare:

– Vi vet ännu inte om vi är störst, eller näst störst.

– I morgon vaknar ni antingen med Nupes i majoritet eller med Nupes som främsta politiska motkraft.

Tvingas förhandla

Missnöjet med Macron ska ses mot bakgrund av att han själv återvaldes till president med en tydlig majoritet den 24 april – då med just Marine Le Pen som motkandidat.

Sedan dess har han hunnit utse en ny regering sedan han blev återvald till president. Men minst två ministrar – hälsominister Brigitte Bourguignon och omställnings- och administrationsminister Amélie de Montchalin – förlorade sin plats, vilket av hävd innebär att de väntas avgå. Även talmannen Richard Ferrand förlorade sin stol i kammaren.

Av tradition brukar presidenten utse en premiärminister från det politiska block som har majoritet i parlamentet. För att nå detta kan Macrons block behöva sträcka ut en hand till det mer traditionella högerblocket Republikanerna, som ser ut att få omkring 60 platser i parlamentet.

”Moraliskt misslyckande”

Mindre än hälften av de franska väljarna röstade. Trots att valdeltagandet var något högre än andra omgången 2017 röstade enligt prognoserna bara omkring 46 procent.

För Jean-Luc Mélenchon är det ett tecken på Macrons ”moraliska misslyckande” och att det politiska etablissemanget som helhet misslyckats, säger han.

– Frankrike har sagt sitt, och vi måste erkänna att andelen som inte röstade är tillräckligt stor. En stor del av Frankrike vet inte vart de ska vända sig.

Publisert:

Ämnen i artikeln