Sommarboom för hundköp

Av:  TT

Allt fler hundar nyregistreras. De här hundarna har fått plats på Göteborgs hunddagis men Svenska kennelklubben befarar att alla andra hundar inte kommer att hanteras lika bra av oerfarna nya hundägare.
Allt fler hundar nyregistreras. De här hundarna har fått plats på Göteborgs hunddagis men Svenska kennelklubben befarar att alla andra hundar inte kommer att hanteras lika bra av oerfarna nya hundägare.

Allt fler skaffar hund. Under juli månad registrerades fler än 8 200 hundar vilket är en ökning med 22 procent jämfört med samma månad förra året.

Svenska kennelklubben befarar att alla nya hundägare inte är riktigt förberedda på det stora ansvar det innebär att ha hund.

Under januari–juli i år registrerades 46 526 hundar hos Jordbruksverket. Jämfört med samma period förra året är det en ökning med 18 procent.

Svenska kennelklubben ser en liknande utveckling. Under juni månad ökade antalet nyregistrerade hundar med 19 procent. Under juli var ökningen 18 procent.

Mycket arbete

– Och detta är jämfört med samma månader 2020 då vi också hade en ordentlig ökning. Det handlar om cirka 7 000 hundar varje månad, säger Hans Rosenberg som är presstalesperson på Svenska kennelklubben.

Det ökade hemarbetet under coronakrisen anges som trolig förklaring till ökningen.

– Många läser om att fler skaffar hund och tänker att ”jag vill också ha en hund” och det verkar så enkelt när man är hemma och arbetar. Man är inte medveten om att det är mycket arbete med hunden, den kostar och det måste planeras.

Det är viktigt att tänka 10–15 år framåt, menar Hans Rosenberg.

– Dessutom är det viktigt att man köper rätt ras, inte bara att man köper på utseendet. Att man vet om det är en utpräglad vakthund, vallhund eller brukshund, för de egenskaperna kommer man att leva med.

Hjälpa till

Om man inte kan ta hand om sin hund på grund av ändrade förhållanden så ska man kontakta den uppfödare man köpt hunden av. Med sina kontaktnät kan uppfödare ofta hjälpa till och omplacera hunden.

Jordbruksverket rekommenderar att hundar rastas var sjätte timme och att de får tillsyn minst två gånger om dagen.

– Om man inte har nån som kan ta hand om hunden hemma så ska man innan man skaffar hund ta reda på om det finns ett hunddagis i närheten och sedan vara beredd på att det kostar 3 000 kronor i månaden, påpekar Rosenberg.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN