Nordiska länderna garanterar skydd till Sverige

Publicerad 2022-05-16

Norge, Danmark och Island redo att bistå med medel vid ett angrepp under ansökningstiden till Nato.

Det meddelar statministrarna i ett pressmeddelande i dag.

– Finlands och Sveriges säkerhet är viktig för vår säkerhet, skriver Norges statsminister Jonas Gahr Støre.

Beskedet om att Sverige och Finland ska gå med i Nato välkomnas av de andra nordiska länderna.

–  Våra militära styrkor samarbetar väl och har tränat tillsammans i många år. Vi uppskattar mycket de betydande bidrag som Finland och Sverige redan har gjort som partnerländer i Nato, säger skriver Norges statsminister Jonas Gahr Støre i ett pressmeddelande.

Alla tre länder kommer göra sitt bästa för att säkerställa en snabb anslutningsprocess.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre, utrikesminister Anniken Huitfeldt, Sveriges ambassadör Cecilia Björner och Finlands ambassadör Mikael Antell höll en gemensam pressträff  i Oslo i dag, med anledning av de svenska och finska Nato-beskeden.
Norges statsminister Jonas Gahr Støre, utrikesminister Anniken Huitfeldt, Sveriges ambassadör Cecilia Björner och Finlands ambassadör Mikael Antell höll en gemensam pressträff i Oslo i dag, med anledning av de svenska och finska Nato-beskeden.

– Finlands och Sveriges säkerhet är viktig för vår säkerhet. Tillsammans med Danmark och Island är Norge redo att bistå med alla nödvändiga medel om våra nordiska grannar utsätts för ett angrepp innan de formellt blir medlemmar i Nato, säger statsminister Jonas Gahr Støre.

Förberedelserna för att kunna bidra med den säkerheten inleds omedelbart, skriver man i pressmeddelandet.

LÄS VIDARE