Akutimport av mjölkersättning efter oro i USA

Av:  TT-AP-AFP

Hyllorna med bröstmjölksersättning gapar tomma i många amerikanska affärer, vilket oroar småbarnsfamiljer.

Bristen beskrivs som en perfekt storm av leveransproblem och en stor fabriksnedstängning.

Vita huset meddelar att över 35 ton har flygits in till USA med militärplan.

Beskedet från Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre på söndagen innebär att bröstmjölksersättning flygs in från Europa, och den första av flera leveranser anlände till Indianapolis på söndagen. Den importerade mängden ska räcker till en halv miljon nappflaskor.

USA:s president Joe Biden har godkänt importen av 35 380 kilo bröstmjölksersättning, enligt beskedet som lämnades ombord presidentplanet Air Force One på väg från statsbesök i Japan.

Beskedet kom sedan amerikanska småbarnsfamiljer allt mer oroas av den bristande tillgången på bröstmjölksersättning i landet. Onlinegrupper med tips och hjälp har startats och experter varnar för riskerna med att försöka göra egenlagad ersättning.

Personalbrist efter pandemin

Problemen för tillverkarna började redan under coronapandemin. Branschen drabbades, som många andra, av stopp och förseningar i leveranskedjorna och personalbrist. Problem som fortfarande har verklig påverkan i produktionen.

Tidigare i år förvärrades mjölkersättningsbristen ytterligare då en av landets största fabriker tvingades stänga.

Barn blev sjuka

Den 17 februari meddelade bolaget Abbott Nutritions att man frivilligt stänger sin stora fabrik i Michigan och drar tillbaka sina produkter. Detta efter rapporter om att flera bebisar drabbats av bakteriella infektioner efter att ha matats med fabrikens mjölkersättning och att två barn dött.

I måndags meddelade företaget att man kommit överens med den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten om att produktionen kan starta igen. Det kommer dock att ta flera veckor innan ersättningsprodukterna finns tillgängliga i butik.

Föräldrar över hela USA hjälps nu åt genom att i grupper på nätet dela med sig av tips och råd om var bröstmjölksersättning kan finnas tillgänglig. Jaylene Orellana berättar att hon körde bil i flera timmar för att få tag i ersättning. När hon väl lyckades köpte hon på sig för att kunna skicka vidare burkar till andra behövande föräldrar.

– Det är både fysiskt, psykiskt och ekonomiskt jobbigt. Vissa kvällar gråter jag, säger hon.

En annan mamma berättar att den senaste tiden varit svår.

– Läget var riktigt kritiskt när han var ett spädbarn. Det här är det enda hans kropp tolererar, säger hon, syftande på mjölkersättningen.

Publisert: