Belarus inför dödsstraff för terrorförsök

Av:  TT-AFP

Belarus president Aleksandr Lukasjenko under en intervju med nyhetsbyrån AP tidigare i maj.
Belarus president Aleksandr Lukasjenko under en intervju med nyhetsbyrån AP tidigare i maj.

Belraus har infört dödsstraff för försök till terrorhandlingar, rapporterar ryska nyhetsbyråer – ett brott som många oppositionella aktivister anklagas för i diktaturen.

”Belarus president Aleksandr Lukasjenko har skrivit på en lag som möjliggör dödsstraff för ett försök till terrorhandlingar”, skriver statliga nyhetsbyrån Ria Novosti.

Lagen väntas träda i kraft inom några veckor.

Under onsdagen har en rättslig förhandling inletts i staden Grodno mot tolv aktivister som anklagas för att ”förbereda terrorhandlingar”, enligt den lokala människorättsorganisation Vyasna.

Aktivisterna anklagas för att ha tänt eld på en polismans hem och bil i oktober 2020 efter de protester som bröt ut i landet sedan Lukasjenko utropat sig till valsegrare efter ett kraftigt ifrågasatt valresultat i augusti 2020. Enligt oppositionen var Svetlana Tichanovskaja den rättmätiga vinnaren.

Hon befinner sig i exil i Litauen, men har sedan tidigare bland annat anklagats för att ”förbereda terrorhandlingar som en del av en organiserad grupp”.

Lukasjenko har haft makten i Belarus sedan 1994, och har vidtagit mycket hårdhänt repressiva åtgärder mot politiska motståndare och demonstranter.

Publisert: