Ryssland stryper elen till Finland

Ryssland stryper eltillförseln till Finland från och med lördag, rapporterar AFP.

Elleverantören RAO Nordic uppger att de kommer att strypa strömförsörjningen till Finland, rapporterar TT.

Elleverantören RAO Nordic meddelade under fredagen att de kommer att stoppa elleveranserna till Finland från och med lördag.

”Vi tvingas ställa in importen från klockan 01 under natten mot lördagen”, skriver de i ett uttalande.

”RAO Nordic” är ett dotterbolag till ”Inter RAO”, som är ett ryskt elbolag.

Tio procent av Finlands förbrukning

Den finländska nätverksleverantören Fingrid skriver i ett pressmeddelande att tillgången till el i Finland inte är hotad, rapporterar TT.

Fingrid uppger att Finland har importerat runt tio procent av sin elförbrukning från Ryssland.

– Den uteblivna importen kan ersättas genom att importera mer el från Sverige och delvis också med inhemsk produktion, säger Reima Päivinen, ansvarig direktör för Fingrids driftverksamhet till Hufvudstadsbladet.

Finland har tidigare haft som mål att fasa ut de ryska elleveranserna. I april rapporterade YLE att en sådan utfasning från den finska marknaden skulle ta ”veckor eller månader, inte år”.

Finland har ett mål om att bli helt självförsörjande på el till år 2023.

”Problem med betalning”

RAO Nordic skriver i ett uttalande att anledningen till att de stryper elleveranserna till Finland beror på ett betalningsproblem.

”Vi tvingas stoppa elimporten från och med den 14 maj. Detta på grund av en oförmåga att betala för den importerade elen från Ryssland”, skriver RAO Nordic i ett pressmeddelande, rapporterar AFP.

Våren leder till mindre tryck

Elmarknadsanalytikern Magnus Thorstensson menar att exportstoppet inte borde få allt för stora konsekvenser på de svenska elpriserna. Att vi går mot varmare tider är en av förklaringarna till detta.

– Nu har vårfloden börjat vilket innebär att vi har mycket vatten i magasinen och därmed högre elproduktion. Och vi minskar vår elanvändningen i och med att det blir både ljusare och varmare. Därför blir det också mindre tryck uppåt på elpriserna, säger han.

Huruvida exportstoppet kan påverka de svenska elpriserna på kort sikt är svårt att säga i dagsläget.

– Det får vi se på söndag. Men det borde inte få så stor påverkan på de svenska elpriserna, säger Magnus Thorstensson.

”Påverkar hela Norden”

Tor Reier Lilleholt, chefsanalytiker på Volume Insight säger till norska tidningen Børsen menar däremot att den strypta eltillförseln kommer att få konsekvenser.

– Det här kommer att påverka hela Norden. Om ryssarna skär ner elförsörjningen till Finland leder det till en prisökning på runt 20 öre i Finland och fem öre i Norden, säger han.

Finlands president Sauli Niinistö.
Finlands president Sauli Niinistö.
Rysslands president Vladimir Putin.
Rysslands president Vladimir Putin.
Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln