Mord

Advokaten: Uppgifterna om hedersmord borde tas försiktigt

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

Den 14-åriga flickan hittades död i familjens lägenhet.

Nu har hennes mamma, broder och kusin häktats misstänkta för mord - alla mot sitt nekande.

– Min klient har ringt in ett självmord till polisen. I övrigt förnekar han brott, säger kusinens advokat Mattias Ahlkvist.

I sal 1 i Nacka tingsrätt bredvid sin advokat sitter en mamma i en klänning med blommor på.

Hon är tidigare helt ostraffad och hon tittar rakt fram på väggen mitt emot.

Mamman anklagas för att ha mördat sin 14-åriga dotter. Sin enda dotter och en dotter hon enligt vittnesmål från de som kände henne, uttryckte stolthet över och verkade ha ett kärleksfullt förhållande med.

Genom sin advokat Marcus Lodin nekar hon till att ha haft något med dotterns död att göra.

– Det vi kan säga är att mamman förnekar brott. Eftersom min klient nu blev häktad mot sin vilja har jag fått i uppdrag att överklaga häktningen till Svea hovrätt, vilket vi kommer göra senare idag, säger mammans advokat Marcus Lodin.

Polis på plats i Nacka på torsdagen.
Advokat Marcus Lodin.

Han vill i övrigt inte kommentera sin klients mående, som inom loppet av en vecka förlorat sin enda dotter och nu även anklagas för hennes död.

– Nej, vi väljer att inte säga något om det i nuläget.

Mamman häktades idag tillsammans med sin son och en kusin till sonen, misstänkt för att den 19 maj ha mördat den 14-åriga flickan och sedan försökt maskera hennes död som ett självmord.

Enligt Aftonbladets uppgifter jobbar polisen utifrån hypotesen att det misstänkta mordet kan vara ett så kallat hedersmord, ett mord som i vissa kontexter ses som en sista utväg att återupprätta en familjs heder.

När familjen larmade SOS ska de ha uppgett att flickan tagit sitt liv men omständigheter på platsen, och vad de sa i förhör, ska enligt Aftonbladets uppgifter ha gjort att polisen fattade misstankar.

Uppgifter har även framkommit om att familjen ska ha sjukanmält flickan som gick i sjunde klass efter att det framkommit att flickan ingått i en grupp i skolan bestående av både pojkar och flickor, någon mamman enligt uppgifter skulle ha blivit upprörd över.

Kusinens advokat Mattias Ahlkvist menar dock att uppgifterna om att det skulle handla om ett hedersmord bör tas med stor försiktighet.

– I den folkgrupp som min klient tillhör så förekommer inte hedersmord enligt de officiella uppgifter vi har, så just nu är det inte mer än spekulationer. Den här folkgruppen har fått ganska mycket kritik så det är viktigt att visa att det här inte ingår där, säger Ahlkvist.

Mattias Ahlkvist.

Det var hans klient som larmade SOS.

– Min klient har ringt in ett självmord till polisen. I övrigt förnekar han brott.

Häktningsförhandling är till största delar en stängd tillställning. Åhörare får närvara endast när åklagaren anger sina skäl för häktning och sedan när rätten meddelar sitt beslut i häktningsfrågan.

Vad åklagaren lade fram för bevis för rätten som fick dem att häkta den 14-åriga flickans familj vet därför bara de som närvarade i salen.

Men strax innan kusinens häktningsförhandling meddelade kammaråklagare Johanna Levin att hon inväntade besked från obduktionen av flickan.

Rätten tog en paus och när förhandlingen återupptogs igen gick åklagaren vidare med att begära kusinen häktad.

– I nuläget finns inga klara besked angående obduktionen så det är ingenting jag kan uttala mig om i nuläget, säger kammaråklagare Johanna Levin.

I nuläget, av det som framkommit hittills i förundersökningen, anser dock Levin att flickans familj som idag häktades är på den starkare misstankegraden misstänkt för mord.

– Det är ju en uppfattning som även tingsrätten delar.

Vad gäller om mordet misstänks ha ett hedersmotiv vill Levin inte säger något om.

– Det är väldigt tidigt i utredningen och vi jobbar brett. Är det så att det finns ett eventuellt motiv så kommer det framgå under utredningens gång.

Åtal i målet ska vara väckt den 7 juni.

ANNONS

Skynda fynda damkläder– lagerflytt! 20% REA PÅ ALLT FRÅN CELLBES!

Extern länk från Cellbes

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Misstänks ha mördat 14-årig flicka – nu hålls häktningsförhandlingarna

ÄMNEN I ARTIKELN

Mord

Nacka

Stockholm

Svea hovrätt

Hedersvåld

Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer