Marslandaren Insight dammar igen

Av:  Gustav Sjöholm/TT

Insight täcks mer och mer av rött damm. Så här såg landaren ut i ett collage skapad av flera olika bilder från 2018. Nu ser Insight betydligt dammigare ut. Arkivbild.
Insight täcks mer och mer av rött damm. Så här såg landaren ut i ett collage skapad av flera olika bilder från 2018. Nu ser Insight betydligt dammigare ut. Arkivbild.

Marsdamm ställer till problem för Insight, som befinner sig på den röda planeten. Solpanelerna kan inte längre producera tillräckligt med energi, så landaren kommer snart att gå i graven.

Insight vecklade ut sin fallskärm och landade på den röda planeten den 26:e november 2018, och har sedan dess bland annat studerat vädret, borrat i ytan för att mäta värmeflöden och framför allt upptäckt 1 300 marsbävningar, vilket har lett till nya kunskaper om planetens inre och historia.

Med tiden har damm lagt sig på Insights solpaneler, så pass att tillräckligt med energi inte längre kan produceras.

Rengjordes – med smuts

Landaren har varit i gång längre än väntat. Nasa har också lyckats damma av panelerna något, genom att använda fordonets robotarm för att ta upp tyngre damm från ytan och lägga på panelerna. När det sedan har blåst på planeten har detta hjälpt till att ta bort partiklarna.

– Att rengöra med smuts fungerade faktiskt, säger projektledaren Kathya Zamora Garcia i ett videoklipp.

Men lösningen ledde bara till extra tid och situationen har fortsatt att försämras. Under en Marsdag 2018 producerade panelerna 5 000 wattimmar, en siffra som nu är nere i 500.

– Mot slutet av sommaren 2022 väntar vi oss att vi stänger av seismografen, vi har inte tillräckligt med energi för att driva den, säger Kathya Zamora Garcia vid en presskonferens.

Några sista bilder

Därefter hoppas Nasa att någon gång per dag kunna ta bilder med Insights kamera, som drar betydligt mindre ström. Men mot slutet av året räknar den amerikanska rymdstyrelsen med att inte ens det kommer att gå, så Insight kommer då att lämnas till sitt öde – att samla damm.

– Vi vet att det kommer. Men när vi för första gången inte kommer att höra från landaren när vi förväntar oss det kommer det att kännas tufft, säger Elizabeth Barrett, som ansvarat för instrumenten på Insight, i videoklippet.

Publisert: