Kommission vill se åtal för folkbrott

Av:  TT-AFP

Gambias förre ledare Yahya Jammeh. Arkivbild.
Gambias förre ledare Yahya Jammeh. Arkivbild.

Gambias sannings- och försoningskommission rekommenderar att regeringen åtalar ett antal personer för brott som begåtts under den tidigare diktatorn Yahya Jammeh.

Sanningskommissionen TRRC:s ordförande Lamin Sise säger att rapporten namnger de som ”bär det största ansvaret för övergrepp och kränkningar av mänskliga rättigheter”.

”Att förlåta och glömma ... det skulle inte bara undergräva försoning utan också utgöra en massiv och grov mörkläggning av de begångna brotten”, säger han i ett uttalande.

Sise specificerade inte om Jammeh själv är namngiven.

Resultaten från sanningspanelen kommer efter mer än två år av förhör om Jammeh-erans brott. Vittnen har berättat skrämmande historier om statligt sanktionerad tortyr, dödspatruller och våldtäkter.

TRRC har inte haft befogenhet att åtala de som är ansvariga för brott, och innehållet i rapporten kommer inte omedelbart att offentliggöras.

President Adama Barrow väntas inom sex månader komma med en vitbok om hur man implementerar rekommendationerna.

Yahya Jammeh tog makten i Gambia 1994 genom en militärkupp. Han omvaldes sedan flera gånger under omtvistade omständigheter tills Barrow, som då var relativt okänd, besegrade honom i valet 2016.

Efter en sex veckor lång kris som ledde till militär intervention från andra västafrikanska stater, tvingades Jammeh i exil i Ekvatorialguinea.

Publisert: