Magdalena Andersson lämnar efter Miljöpartiets besked

Magdalena Andersson (S) har begärt att bli entledigad som statsminister.

Nu väntar en ny statsministeromröstning i riksdagen.

– Enligt praxis bör en koalitionsregering avgå om ett parti lämnar regeringen. Min bedömning är att motsvarande måste gälla när riksdagen valt ny statsminister, men regeringen inte tillträtt, säger Magdalena Andersson (S).

Miljöpartiet hoppade av regeringen efter att högerbudgeten röstades igenom.

Kort därefter meddelade nyvalda statsministern Magdalena Andersson (S) att hon begärt av talmannen att entledigas från sitt ämbete – 7 timmar efter att hon valts.

– Naturligtvis har jag full förståelse för att detta framstår som rörigt. Ett parti som i morse röstade för en statsminister som bildade regering med det partiet har nu ändrat uppfattning, men det beror ju på budgetomröstningen, säger hon.

Talmannen ger besked torsdag eftermiddag

Talmannen Andreas Norlén har godkänt hennes begäran om entledigande, enligt ett pressmeddelande från riksdagen.

”Talmannen kommer nu att ta kontakt med partiledarna för att diskutera situationen och återkommer med besked om den fortsatta processen under torsdag eftermiddag”, skriver riksdagen i pressmeddelandet.

Vid en pressträff strax efter budgetvoteringen förtydligade MP:s språkrör partiets position. Per Bolund inledde med att tala om den historiska dagen med kvinnlig statsminister – innan han valde bistrare ordalag.

– Det här är en stormig tid. Vi är överraskade och upprörda över Centerpartiets agerande. Mandatperioden har präglats av politiskt spel. I dag är kulmen av det. För oss är politik inte bara spel, säger Per Bolund (MP).

De klargjorde även att ett enat MP har fattat beslutet som grundar sig i oviljan att öka SD:s inflytande över politiken. Även om MP är överens med S att vara fortsatt regeringsunderlag och förhandla budget och politik med regeringen Andersson även framåt.

– Vi har ett enigt parti bakom oss att vi inte kan sitta i en regering som genomför politik som SD förhandlat fram. Vi måste se våra väljare i ögonen och känna stolthet, säger Märta Stenevi (MP).

Magdalena Andersson säger att S och MP har samtalat och att hon är väl införstådd med partiets beslut att lämna regeringen.

– Miljöpartiet har meddelat att de accepterar mig som statsminister i en socialdemokratisk enpartiregering. Jag har nu träffat talmannen och begärt att få bli entledigad från befattningen som statsminister. Jag har också meddelat att jag fortsatt är redo att bli statsminister, men för en socialdemokratisk enpartiregering, säger hon.

Magdalena Andersson (S) valdes till statsminister, lämnade innan hon tillträtt – men kan bli vald igen.
Magdalena Andersson (S) valdes till statsminister, lämnade innan hon tillträtt – men kan bli vald igen.
Publisert:

LÄS VIDARE