Politikkaoset hösten 2021

MP hoppar av – kan bli ny statsministeromröstning

Av: 

Sebastian Comar Alm

NYHETER

Miljöpartiet står fast vid sitt ord – de vill inte regera på en budget som SD varit med att ta fram.

Det meddelade partiets språkrör vid en pressträff strax efter onsdagens budgetvoteringen.

– Vi kommer aldrig att bidra till normaliseringen av SD i svensk politik, säger Märta Stenevi (MP).

På onsdagen röstade ledamöterna i riksdagen igenom M+KD+SD-budgeten med siffrorna 154 ja-röster mot 143 nej.

Då valde MP att hoppa av regeringen, eftersom de vägrar regera på en SD-budget. Det kan i sin tur innebära att en ny statsministeromröstning kommer hållas.

Vid en pressträff strax efter budgetvoteringen förtydligade partiets språkrör MP:s position. Per Bolund inledde med att tala om den historiska dagen med kvinnlig statsminister – innan han övergick i mer bistra ordalag.

– Det här är en stormig tid. Vi är överraskade och upprörda över Centerpartiets agerande. Mandatperioden har präglats av politiskt spel. Idag är kulmen av det. För oss är politik inte bara spel, säger Per Bolund (MP).

De klargjorde även att ett enat MP har fattat beslutet som grundar sig i oviljan att öka SD:s inflytande över svensk politik. Även om de är överens med Andersson att vara fortsatt regeringsunderlag och förhandla budget och politik med regeringen Andersson även framåt.

– Vi har ett enligt parti bakom oss att vi inte kan sitta i regering som genomför politik SD förhandlat fram. Vi måste se våra väljare i ögonen och känna stolthet, säger Märta Stenevi (MP).

Ny statsministeromröstning kan vänta

Miljöpartiets beslut innebär att det sannolikt kommer hållas ny statsministeromröstning.

Moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström pekar på att en grundlagsutredning slagit fast att ett förändrat regeringsunderlag kräver en förnyad statsministeromröstning.

– Det är ganska logiskt att vi inte kan sitta och rösta fram en statsminister på ett visst partipolitiskt underlag, sedan dagen därpå ändras det genom att ett eller flera partier väljer att utträda ur regeringen. Det säger sig självt att det här är en grundläggande parlamentarisk princip för vår demokrati, säger Tobias Billström.

Han hävdar vidare att ett sådant förlopp kan komma att kräva nya förhandlingar mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

– Faktum är att Magdalena Andersson kommer förmodligen behöva ha förhandlingar med sitt nya regeringsunderlag. Vilka partier som ska utgöra det vet inte jag, det måste man fråga henne om, men man kan tänka sig att Vänsterpartiet som haft ett och annat att säga till om under de senaste dagarna kommer att ha en del att säga till om då också.

Efter budgetomröstningen kommenterade Moderaternas partiledare situationen. Han var nöjd med utfallet – men slängde även en känga i regeringens riktning.

– Den här regeringen får nu för tredje gången regera med annans budget. Det är svårt för oppositionen att på allvar leda landet från riksdagen. Det är bättre att ha en regering och en politik som hänger ihop. Nästa val kan vi ha en regering som får driva sin egen politik, säger Ulf Kristersson (M).

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Per Bolund och Märta Stenevi från pressträffen.
Publisert:

LÄS VIDARE

Liverapport: Superonsdagen

ÄMNEN I ARTIKELN

Politikkaoset hösten 2021

Magdalena Andersson

Märta Stenevi

Miljöpartiet

Socialdemokraterna