Ministern om nya budgeten: 1 miljard till återvandring

Den nya högerbudgeten innebär att 1 miljard kronor av biståndet läggs på återvandring.

Biståndsminister Per Olsson Fridh (MP) kallar det för en förtäckt budgetpost.

– Här har vi ett bevis på vad Sverigedemokraterna vill med biståndet – att göra sig av med invandrare från Sverige.

I onsdags klubbades Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas budgetförslag i riksdagen. I budgeten läggs 1 miljard kronor av biståndsmedlet på ”återuppbyggnad av krigshärjade länder för att möjliggöra för människor att åter bo och leva i trygga samhällen och bidra till dess tillväxt.”

Enligt biståndsminister Per Olsson Fridh är det en förtäckt budgetpost för återvandring.

– Det här är en politik som syftar till en återvandring från Sverige och tillbaka till krigshärjade länder.

Olsson Fridh anser att det är stor skillnad på att återvända och att återvandra. Att återvända till sitt hemland är en mänsklig rättighet som han ser positivt på. Att återvandra är påtvingat av staten där man skickar människor ut ur Sverige.

Återvandring viktigt för SD

Ingenting av detta framgår i skrivelsen. Vad grundar du det på att pengarna ska användas så?

– Det är det som Sverigedemokratiska företrädare är ute och säger. Jimmie Åkesson sa det inför deras landsdagar i SVT i morse.

I inslaget som Olsson Fridh hänvisar till säger Åkesson att återvandring är viktigt för att minska invandringen till Sverige. Han understryker dock att det ska ske frivilligt.

– I budgen vi har lagt finns en växling av biståndet på 1 miljard som ska gå till just detta. Återuppbyggnad och möjlighet för människor att återvända till sina hemländer. Att vara med och bygga upp konflikthärjade områden. Det tycker jag är en sund flyktingpolitik, säger Jimmy Åkesson till SVT.

Sluttande plan

Per Olsson Fridh kallar politiken för ett sluttande plan.

– Det är precis så här det sluttande planet ser ut när högerpopulistiska partier får makt. Det börjar med att det låter som att vi ska bygga upp länder som drabbats av krig och slutar med att det är en politik som ska påtvinga en återvandring.

Varför är det ett problem om återvandringen sker frivilligt?

– Det spelar roll med vilka syften vi programmerar biståndsinsatser. Biståndet är inte ett verktyg för den svenska migrationspolitiken. Världen står inför en rad enorma kriser som kostar liv varje dag. Det ska vara biståndets enda fokus.

Per Olsson Fridh (MP)
Per Olsson Fridh (MP)

Återvandringsmiljarden

Oscar Sjöstedt har varit Sverigedemokraternas huvudförhandlare i budgetsamarbetet med M och KD vänder sig emot att det skulle vara frågan om en ”förtäckt budgetpost”.

– Det är väl så tydligt som det kan bli. Vi ska rikta om en del av biståndet till att stimulera återuppbyggnad med syftet att även stimulera återvandring till vissa områden. Det är tämligen transparent vad som avses, det vill säga, motsatsen till förtäckt.

Han säger att Sverigedemokraterna drivit frågan om återvandring i många år – likaså att SD vill kraftigt minska biståndet.

Frågan om bistånd var en del av budgetförhandlingarna mellan M, KD och SD. I förhandlingarna var det KD som drev frågan om att behålla biståndet på nuvarande nivå vilket de också fick igenom.

– Frågan var uppe på bordet och vår utgångspunkt är en halvering av biståndet, men det var det här vi landade i, säger Oscar Sjöstedt och syftar på det som internt inom SD kallas ”återvandringsmiljarden”.

Aftonbladet har sökt Moderaterna och Kristdemokraterna för kommentarer om den aktuella budgetposten på en miljard.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i riksdagen under torsdagen.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i riksdagen under torsdagen.
Publisert:

LÄS VIDARE