Mikael Damberg

Damberg om kvinnofrågan: Det är relevant

Av: 

Susanna Nygren

NYHETER

En av de hetaste kandidaterna till att ta över efter Stefan Löfven, inrikesminister Mikael Damberg, menar att frågan om kön är viktig när ny ordförande ska utses.

– Jag tror att det är många människor som undrar varför Sverige, trots vårt jämställdhetsarbete, aldrig haft en kvinnlig statsminister, säger Mikael Damberg.

Dagen efter statsminister Stefan Löfvens besked om hans avgång ville inte en av de hetaste kandidaterna till att ta över lämna något besked. Inrikesminister Mikael Damberg (S) inväntar valberedningen. Och vilket svar han kommer ge om de ringer håller han för sig själv.

– Om de hör av sig så ska jag naturligtvis svara men jag kommer inte hantera frågan i media. Man ska låta valberedningen jobba, säger Mikael Damberg.

”Jag tror många människor som undrar varför Sverige, trots vårt jämställdhetsarbete, aldrig haft en kvinnlig statsminister”, säger Mikael Damberg.

Trots det dramatiska beskedet under gårdagen är Damberg inte förvånad över Löfvens beslut. Han antyder att det var dags för förändring.

– Det är ganska rimligt att, efter 10 år som partiordförande, så väljer Stefan Löfven att träda åt sidan, säger Mikael Damberg.

Finansminister Magdalena Andersson har under måndagen lyfts fram som en av toppkandidaterna för ordförandeposten. Dels för hennes erfarenhet men även för hennes kön. Det finns röster inom partiet som anser att den nya partiledaren bör vara en kvinna. Utbildningsminister Anna Ekström håller den linjen.

– Jag skulle bli väldigt glad om vi efter hundra år av allmän- och lika rösträtt fick en kvinnlig statsminister i Sverige, säger Anna Ekström.

”Jag skulle bli väldigt glad om vi efter hundra år efter allmän- och lika rösträtt fick en kvinnlig statsminister i Sverige”, säger Anna Ekström.

Ställer du upp för partiet om du får frågan?

– Frågan är alldeles för tidigt ställd. Vi kommer ha en ordentlig process i vårt parti, säger Anna Ekström.

Även Damberg tycker att diskussionen om nästa ordförandens kön är relevant.

– Det är en relevant diskussion att föra. Jag tror många människor som undrar varför Sverige trots vårt jämställdhetsarbete aldrig haft en kvinnlig statsminister. Så det är fullt relevanta argument, säger Mikael Damberg.

Finansminister Magdalena Andersson har lyfts fram som en av toppkandidaterna för ordförandeposten.

Tycker du att det är dags för en kvinna?

– Jag tänker inte ha någon favoritkandidat. Eller lansera en sådan i tv.

Har du någonsin snuddat vid tanken att vara partiledare?

– Det är ingen hemlighet att inför det att Håkan Juholt blev vald så signalerade jag att jag var beredd att ta ett ökar ansvar i Socialdemokraterna. Men lika tydligt var det när Stefan Löfven skulle bli vald att jag var väldigt tydlig med att jag inte var intresserad att att vara partiledare för Socialdemokraterna. Jag har haft det intresset – men jag har också signalerat att jag inte har haft det intresset.

Vad är det som har ändrat sig genom åren?

– Jag har redogjort för det i andra sammanhang och jag tänker inte diskutera det mer nu.

Socialdemokraterna Anna Ekström och Mikael Damberg på en presskonferens i Eslöv.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Mikael Damberg

Socialdemokraterna

Anna Ekström