Oppositionen besegrar styrande Babis i Tjeckien

Av:  TT

Maktskifte väntar i Tjeckien.

Den kontroversielle premiärministern Andrej Babis och hans parti Missnöjda medborgares aktion (Ano) förlorade knappt majoriteten i parlamentsvalet.

Ett oppositionsblock är berett att bilda regering.

Valutgången i Tjeckien var oväntad och komplicerad.

Två oppositionella partiblock har tillsammans fått 108 av parlamentets 200 stolar i parlamentsvalet, som avslutades på lördagen.

Därmed verkar miljardären Andrej Babis och hans Ano förlora makten i Prag, trots att partiet med sina cirka 27 procent blir valets största enskilda parti, när 99 procent av rösterna har räknats.

Men ledaren för ett av blocken, Ivan Bartos, sade sig vara redo för regeringsförhandlingar. Han leder koalitionen med de två partierna Piratpartiet samt Borgmästare och oberoende. De två fick tillsammans drygt 15 procent av rösterna.

Borgerligt block

Först ut lär bli den borgerliga alliansen Tillsammans. Blocket får nästan 28 procent av rösterna, och man har redan tidigare meddelat att det inte är aktuellt att regeringsförhandla med Babis och hans parti.

Därmed väntar regeringsskifte – och troligen utdragna regeringsförhandlingar.

Ano beskrivs som ett populistparti och leds av den 67-årige livsmedels-, kemikalie- och mediemogulen Andrej Babis, som också är en av landets rikaste män.

Direkt efter valresultatet sade en trotsig Babis att han var beredd att sitta kvar som premiärminister i fall president Milos Zeman ber honom att göra det.

Pengar i skatteparadis

I samband med att de läckta så kallade Pandoradokumenten offentliggjordes anklagades Babis för att ha gömt stora summor i skatteparadis. Därtill har han utretts för intressekonflikter som politiker på grund av sin affärsverksamhet.

Partiblocket med Piratpartiet och Borgmästare och oberoende är en tämligen ny politisk kraft.

Piratpartiet, som är störst bland utbildade stadsbor, förespråkar bland annat större insyn i offentliga affärer. Borgmästare och oberoende, som kom in i parlamentet för ett drygt årtionde sedan, strävar efter att ge mer makt åt kommunerna.

Tjeckiens kommunistparti gjorde ett historiskt dåligt val, med mindre än fyra procent av rösterna.

Rättad: I en tidigare version av texten fick Andrej Babis fel titel.

Publisert: