Försvarsmakten

Ryskt militärflyg kränkte svenskt luftrum

Av: 

Josefine Karlsson

Adrian Ericson

NYHETER

Ett ryskt militärflyg har kränkt svenskt luftrum.

Peter Hultqvist fördömer agerandet.

”Helt oacceptabelt. Vi kommer självfallet att markera diplomatiskt”, skriver försvarsministern i ett sms till Aftonbladet.

Ryskt militärflyg har kränkt svenskt luftrum. Planet upptäcktes på fredagskvällen när det flög in i Sverige, söder om Blekinge, uppger Försvarsmakten.

Planet var ett propellerplan av typen AN-30, en modell som används för spaning.

PLUS: Så skulle Sverige slå en rysk attack

”Planet befann sig öster om Bornholm och flög därefter mot svenskt territorium. Under en kortare period kränkte planet svenskt luftrum för att sedan lämna området. Svensk incidentberedskap följde hela förloppet och fotograferade händelsen”, skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

Militärplan av typen AN-30 som fotograferades utanför Bornholm.

Försvarsministern kritisk

Försvarsminister Peter Hultqvist fördömer händelsen. I ett sms till Aftonbladet skriver han att det är helt oacceptabelt att kränka svenskt luftrum.

”Vi kommer självfallet att agera diplomatiskt mot detta. Agerandet är oprofessionellt och med tanke på de samlade säkerhetsläget synnerligen olämpligt. Svensk suveränitet ska alltid respekteras”, skriver han.

Gripen-plan skickades upp

När det stod klart att det ryska planet hade satt kurs mot svenskt luftrum skickades Gripen-plan upp för att möta planet – som då vek av, uppger Försvarsmakten.

Varför befann sig det ryska planet i svenskt luftrum?

– Vi kan inte säga något om det just nu. Det pågår en analys och en beredning om vad det här egentligen rör sig om och vad orsakerna bakom kan vara, säger Therese Fagerstedt, presstalesperson hos Försvarsmakten.

Fagerstedt säger att en kränkning av luftrummet alltid är en allvarlig händelse.

– Det är inte så att någon från vilken nation som helst får dyka upp på svenskt territorium utan tillstånd – då kommer Försvarsmakten att agera, säger hon.

”Nog bara en del i ryska åtgärder”

Tidigare överstelöjtnant Jörgen Elfving är inte särskilt förvånad över händelsen. Om kränkningen var oavsiktligt väntas sannolikt en ursäkt från rysk sida, annars väntar sannolikt fler liknande händelser.

– Om nu är så att det är avsiktligt är det nog bara en del i ryska åtgärder för att markera sitt missnöje med vårt närmande till Nato. Det har ju redan tagit sig i uttryck i att flera ryska befattningshavare och experter har uttryckt sig på olika sätt om vad man tycker om vad Sverige gör i det avseendet, säger han.

Elfving tror att Sverige nog kommer att se liknande händelser, om fredagens kränkning var avsiktlig.

– Sannolikt har vi att förvänta oss att det kommer fler åtgärder av det här slaget om det nu är avsiktligt, både verbalt och i form av kränkningar och på andra sätt ryska styrkedemonstrationer i Östersjön eller på annat sätt, säger han.

Även utrikesminister Ann Linde har reagerat på händelsen.

”Det är oacceptabelt av Ryssland att kränka svenskt luftrum. Svensk territoriell integritet bör alltid respekteras”, skriver hon på Twitter.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Försvarsmakten

ÄMNEN I ARTIKELN

Försvarsmakten

Peter Hultqvist

Ryssland

Försvarspolitik

Aftonbladet