Ryssland stoppar gas till Polen och Bulgarien

Putin har länge hotat att strypa gasleveranserna till Europa.

Nu blir hoten verklighet.

Från och med onsdag morgon stoppas gasflödena till Polen och Bulgarien.

Ryssland trappar upp konflikten med Europa.

Nu stoppar det ryska energibolaget Gazprom alla gasleveranser till Polen. Det uppgav det polska gasbolaget PGNIG under tisdagskvällen.

– Jag kan bekräfta att vi har mottagit sådana hot från Gazprom, som bland annat kopplas till betalningsmedel, säger Polens premiärminister Mateusz Morawiecki.

Förberett sig: ”Polska hem kommer ha gas”

Men Polen har varit förberedda. Landets klimatminister Anna Moskwa säger att man arbetat i flera år för att minska sitt behov av rysk gas.

– Det kommer inte finnas någon brist på gas i polska hem, säger hon enligt Sky News.

Regeringen uppger att man har ”tillräckliga reserver”, och att konsumenterna inte kommer att påverkas. Polens kontrakt med Gazprom skulle ha gått ut i december.

Senare under kvällen meddelade det bulgariska bolaget Bulgargaz att de också får sin gas avstängd.

Även där uppger regeringen att de tagit till åtgärder för att säkra alternativa gasleveranser, och att det just nu inte är nödvändigt med några restriktioner för förbrukningen.

Avvisat Putins rubel-krav

Ryssland har tidigare hotat att stänga av gastillförseln till ”fientliga länder” om de vägrar att gå med på Putins krav att betala för sin gas i rubel.

Europa har hela tiden motsatt sig Putins krav och sagt att det skulle bryta mot sanktionerna och stärka Rysslands position på ett ”oacceptabelt sätt”.

Polen, som gett stort stöd till Ukraina under kriget, har varit en av de mest högljudda kritikerna

Tidigare under tisdagen presenterade Polen en lista på 50 ryska oligarker och företag som man tänker rikta sanktioner mot, rapporterar Reuters.

Gazprom har inte kommenterat kvällens besked.

Publisert:

LÄS VIDARE