Etiopien: Två strategiska städer återtagna

Av:  TT-AFP

En etiopisk militärparad tidigare i höstas som genomfördes i huvudstaden Addis Abeba till stöd för landets samlade försvarsstyrkor. Arkivbild.
En etiopisk militärparad tidigare i höstas som genomfördes i huvudstaden Addis Abeba till stöd för landets samlade försvarsstyrkor. Arkivbild.

Regeringen i Etiopien meddelar att man har återerövrat två strategiskt viktiga städer från rebellgruppen Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF).

Städerna det handlar om är Dessie och Kombolcha och de är belägna norr om huvudstaden Addis Abeba och ligger utefter en viktig motorled till staden. De intogs av TPLF och några andra rebellgrupper tidigare i höstas – ett steg som ledde till stor oro för att rebellerna ska inta huvudstaden.

Enligt ett uttalande på Twitter som lades ut på måndagen av den etiopiska regeringens kommunikationsavdelning har de båda städerna ”befriats” av medlemmar ur de samlade säkerhetsstyrkorna. I uttalandet hävdas också att flera andra orter vid den östra fronten har återtagits.

I söndags tillbakavisade dock TPLF uppgifter om att den etiopiska regeringen gjorde framsteg.

”Fienden har blivit starkare så vi måste också vara starka och intensifiera vår kamp”, konstaterade TPLF- ledaren Debretsion Gebremichael i ett uttalande.

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed, som tilldelades Nobels fredspris 2019, har tidigare själv tagit sig till fronten för att leda den etiopiska armén i kampen mot styrkor från regionen Tigray.

Konflikten i Etiopien inleddes i november 2020, då regeringsstyrkor intog Tigray. Den tog en helomvändning i somras då TPLF intog flera fästen i bland annat Tigray.

Publisert: