En man åtalad efter påskupploppen

TT

Publicerad 2022-05-12

I samband med den högerextreme politikern Rasmus Paludans koranbränning i Rinkeby, Stockholm, på långfredagen kastade motdemonstranter sten. Arkivbild.
I samband med den högerextreme politikern Rasmus Paludans koranbränning i Rinkeby, Stockholm, på långfredagen kastade motdemonstranter sten. Arkivbild.

Det första åtalet väcks nu efter de så kallade påskupploppen, rapporterar Sveriges radio Ekot.

En 34-årig man åtalas för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman i Rinkeby.

Förra veckan uppgav polisen att 130 personer hittills identifierats efter påskhelgens våldsamma upplopp i samband med den högerextreme provokatören Rasmus Paludans manifestationer.

Nu väcks det första åtalet mot en 34-årig man som misstänks för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman i Stockholmsförorten Rinkeby på långfredagen.

Den åtalade mannen identifierades via iakttagelser på plats och filmer där han syns kasta sten mot polisen. Enligt åklagare Lotta Karlsson bör han även betraktas som anstiftare.

– Jag anser att man kan se på filmer från tillfället att han vinkar åt andra personer att komma fram och att han också delat ut sten till andra, säger Karlsson till radion.

Mannen greps fem dagar efter händelsen i Rinkeby och förnekar anklagelserna om våldsamt upplopp. I förhör säger han att motivet inte var att skada polisen utan att jaga bort Paludan.

Enligt åklagaren verkar mannen inte ha någon koppling till något kriminellt nätverk.

– Här (i Rinkeby) förväntar vi oss fler åtal. Det finns ett flertal identifierade personer, säger hon till Ekot.