Så återtog familjen Marcos makten i Filippinerna

Av:  Sophie Tanha/TT

”Tillsammans ska vi resa oss igen.”

Med den parollen vann Ferdinand ”Bongbong” Marcos Jr tillbaka familjen Marcos plats i det filippinska presidentpalatset.

Men vägen tillbaka till makten beräknas ha börjat för flera årtionden sedan.

– Min pappa ville att jag skulle ge mig in i politiken, sade diktatorssonen i en intervju med Bloomberg 2017.

– Han tvingade och knuffade mig i princip i den riktningen.

Fadern Ferdinand Marcos var landets president från 1965 till 1986, då han tvingades avgå på grund av omfattande protester efter bland annat uppenbart valfusk och inblandning i mordet på en oppositionspolitiker.

Tusentals människor beräknas ha försvunnit eller dödats under hans tid vid makten.

Detta hindrade inte sonen från att anspela på faderns arv under sin presidentkampanj, och under måndagens val i Filippinerna vann Ferdinand ”Bongbong” Marcos Jr en jordskredsseger.

Tvättat diktatorsarv

En majoritet av den röstberättigade befolkningen (56 procent) är enligt filippinska medier mellan 18 och 41 år, och saknar därmed erfarenhet av Marcos skräckvälde.

Med en omfattande desinformationskampanj på främst sociala medier lyckades Marcos Jr tvätta rent arvet från diktatorn och framställa hans styre som en gyllene tid i filippinsk politik. ”Bongbong” Marcos Jr anklagas också för att ligga bakom en smutskastningskampanj som riktades mot hans främsta konkurrenter. Han har nekat till anklagelserna.

Familjen Marcos vägen tillbaka till makten beräknas dock ha börjat långt före årets valkampanjer.

– Infrastrukturen för desinformation har funnits länge. Det är inte som att det började odlas under denna kampanj. Familjen Marcos plan för att nå presidentämbetet har varit i rullning i årtionden, säger Aries Aragay, statsvetare knuten till sydostasiatiska tankesmedjan Iseas-Yusof Ishak-institutet, till The Guardian.

Stulna pengar

Familjen Marcos, vars medlemmar fick flera politiska poster när Ferdinand Marcos var president, tvingades till exil i Hawaii 1986 när han avsattes.

Stora delar av den enorma summa pengar som familjen misstänks ha roffat åt sig under tiden i presidentpalatset – uppskattningsvis mellan fem och tio miljarder dollar – har aldrig återlämnats.

Först efter det att fadern avlidit 1989 kunde familjen återvända till Filippinerna, och gav sig snabbt in i politiken igen.

”Bongbong” valdes in i filippinska representanthuset och blev 1998 guvernör i Ilocos Norte, samma post han hade före exilen.

Hans mamma Imelda Marcos, den före detta skönhetsdrottningen som blev ökänd för hur hon slösade statliga pengar på extravagant mode, ställde upp i (och förlorade) två presidentval.

2010 blev Marcos Jr senator och han ställde upp som vicepresidentkandidat i valet 2016, men förlorade.

Pakt med Duterte

Förutom desinformationen och smutskastningskampanjen tros Marcos framgång i årets val delvis bero på sammanslutningen med Sara Duterte-Carpio, dotter till den ännu mycket populära sittande presidenten Rodrigo Duterte.

President Duterte har också hjälp till att tvätta rent bilden av familjen Marcos, genom att 2016 låta den forne diktatorns kvarlevor flyttas till Hjältarnas kyrkogård i Manila.

Men enligt Ferdinand Marcos Jr själv har det aldrig varit tal om någon ”lömsk plan att återvända” till politiken, säger han intervjun med Bloomberg 2017:

– Vi lämnade aldrig.

Publisert: