16-åring åtalas för skolattack – hade manifest i datorn

En 16-årig pojke åtalas efter skolattacken i Kristianstad i januari.

I sin dator hade han ett manifest som han skrivit innan attacken och dokument på offer som han hatade.

16-åringen gjorde även aktiva sökningar på ord som ”skolskjutning” och ”skolattack”.

I början av året gick en 16-årig pojke till sin skola i Kristianstad. I sin väska hade han packat ner fyra knivar.

I förhör berättar han att han hade planerat attacken en vecka innan.

När han kom fram till skolan öppnade han dörren till klassrummet och gick till attack. Han högg sin lärare samt två elever.

Därefter tryckte han ner alla sin knivar i bordet och ringde själv till polisen.

Nu åtalas 16-åringen för tre fall av mordförsök. Han åtalas även för grovt olaga hot mot två andra elever.

– Jag menar att han hade ett uppsåt att döda. Det är en väldigt god bevisning, vi har målsägande som har kunnat berätta, vi har vittnen som har sett det men vi har också den misstänkte själv som berättat vad som har hänt, säger åklagare Pernilla Tallinger.

16-åringen åtalas efter skolattacken.
16-åringen åtalas efter skolattacken.

Gjorde aktiva sökningar på ”skolattack”

När polisen gjorde en husrannsakan hos 16-åringen beslagtog de hans dator. I den hittade de bland annat ett dokument som döpts till ”manifest”.

”Dokumentens namn är "Manifest.txt", "Info till Polisen.txt", "Efter husrannsakan.txt", "Offer som jag hater.txt" samt "Plan.txt”, står det i förundersökningen.

I förhör har 16-åringen sagt att han skapade manifestet och började skriva det i början av januari innan attacken.

Han berättar att han var ”onöjd med saker”.

”Jag ville...jag ville visa typ varför det som hände hände. För jag har inte... jag har inte väldigt extrema åsikter, men dom jag har är väldigt starka”, säger 16-åringen i förhör.

I förundersökningen framgår det att den nu åtalade 16-åringen gjort aktiva sökningar på ord som ”skolattack”, ”skolskjutning” och ”Anton Lundin Pettersson”, som gick till attack på en skola i Trollhättan och dödade tre personer.

Vän med tidigare dömd för skolskjutning

I förhör berättar han att han haft våldsamma tankar under en längre tid, att han kände press på sig själv att utföra planerna men att han inte ville skada någon.

”Min plan var ju att jag skulle bli arresterad för jag vill inte bli skjuten och dö så jag hade satt i ordning kläder typ ifall om att jag skulle till nåt institut så vill jag ha mina egna kläder där helst”, säger 16-åringen i förhör.

Aftonbladet har tidigare berättat att 16-åringen var nära vän med den 15-årige pojken som dömdes för att ha knivhuggit en lärare på en skola i Eslöv i augusti förra året.

16-åringen hade tät telefonkontakt med 15-åringen veckan innan skolattacken i Kristianstad.

”Hade inte avsikt att döda”

16-åringen hade tidigare fått ta del av 15-åringens manifest, enligt förundersökningen.

– Vi har försökt titta närmare på om det skulle kunna vara så att 15-åringen i Eslöv har anstiftat 16-åringen i Kristianstan att begå gärningen men det är ingenting vi har kunnat hitta. De har varit vänner och haft kontakt innan händelsen, säger Pernilla Tallinger.

Björn Attnarsson är 16-åringens försvarsadvokat.

– I de två första åtalspunkterna som avser försök till mord, vidgår han händelseförloppet men han är av den uppfattningen att det inte ska bedömas som försök till mord. Han har inte haft avsikt eller uppsåt att döda de här personerna, säger Björn Attnarsson.

Han fortsätter:

– När det gäller den tredje åtalspunkten förnekar han att han gjort något utfall och vare sig hotat eller försökt döda den personen. De två sista förnekar han att han har hotat de personerna.

Publisert: