Fängelse för man med sprängämnen och mållista

Av:  TT

Mannen döms till fängelse av Södertörns tingsrätt. Arkivbild.
Mannen döms till fängelse av Södertörns tingsrätt. Arkivbild.

I 61-åringens lägenhet hittades explosiva ämnen, skisser på bomber och listor över kända personer och platser. Nu döms mannen till fängelse för bland annat förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Mannens ”lager” av bland annat färdiga sprängämnen och ämnen som kan användas vid tillverkning av sprängämnen hittades egentligen av en slump då polisen i slutet av 2019 kom till lägenheten i Botkyrka söder om Stockholm i ett helt annat ärende.

Utöver sprängämnena låg knivar, skjutvapen, hylsor och patroner lite varstans. Poliserna fann också olika ritningar och skisser på bland annat sprängladdningar, termosar, gödsel och vågar i köket.

Inget ”kladd”

Under fredagen dömdes mannen av Södertörns tingsrätt till tre år och sex månaders fängelse för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, brott mot lagen om sprängämnesprekursorer samt förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Samtliga brott bedöms som grova.

Tingsrätten gör bedömningen att skisserna inte varit ”meningslöst kladd utan visar på en målmedvetenhet hos tecknaren att kunna tillverka sprängkapslar och andra hjälpmedel för att åstadkomma en explosion”.

Personer han ogillade

Domstolen tar också upp ett annat fynd i mannens lägenhet – listor över kända personer som mannen ogillat mot samt olika byggnader. Enligt tingsrätten har inte mannen lyckats ge någon rimlig förklaring till anteckningarna och tillsammans med de övriga fynden i lägenheten talar de för att 61-åringen haft ett brottsligt uppsåt.

”Sammantaget styrker bevisningen att NN (61-åringen), som har innehaft material för tillverkning av sprängämnen, sprängkapslar och rörbomber/termosbomber samt kunskap att tillverka sådant, har planerat att utföra en explosion, skriver tingsrätten i sin dom.

Mannen själv har nekat till brott och kallat anteckningarna för hans ”egna små tankar och fantasier”.

Publisert: