Snö och halka – fram med vinterdäck och mössa

Snö och regn väntas under dagen i stora delar av landet.

SMHI varnar för att det kan bli halt på vägarna.

– Intuitivt kanske man inte förväntar sig ishalka på vägen när det regnar, säger meteorolog Erik Höjgård-Olsen.

Snöa kommer det främst att göra norrut i landet. Söderut och längst med kustlandet kommer nederbörden i stället som regn.

SMHI har gått ut med en klass 1-varning för snöfall i länen Dalarna, Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten.

– Det är ett område med nederbörd, snö eller regn, som kommer att avancera upp nordost. Någon gång under dagen kommer det att täcka hela landet, säger Erik Höjgård-Olsen, vakthavande meteorolog på SMHI.

Under förmiddagen faller regnet över Götaland och när det rör sig uppåt mot norra Värmlandstrakten och Dalarna kan det börja falla som snö i stället.

I Gävleborg, Jämtland och Västernorrlands län kommer snön framför allt i inlandet. Mot kustlandet i Gävleborg och Västernorrland kan regn förväntas.

– I Norrbottens och Västerbottens län faller det garanterat som snö men det kan man förvänta sig fram mot eftermiddag och sen eftermiddag och kväll, säger Erik Höjgård-Olsen.

Det kan bli halt på vägarna och snöa under dagen, varnar SMHI för. Arkivbild.
Det kan bli halt på vägarna och snöa under dagen, varnar SMHI för. Arkivbild.

Kan bli halkigt

SMHI varnar för plötslig ishalka på grund av underkylt regn.

Tidigt på säsongen kan det regna men ändå vara ett par minusgrader på vägytan. När regnet då når marken fryser det direkt.

– Att det kan vara halt kan vara svårt att se som förare och intuitivt kanske man inte förväntar sig ishalka på vägen när det regnar, säger Erik Höjgård-Olsen.

Webbkarta med SHI:s klass 1-varningar.
Webbkarta med SHI:s klass 1-varningar.

Vinterdäcken ska fram

Det är med andra ord hög tid att ta fram vinterdäcken.

– Under denna period är det fortfarande många som inte bytt till vinterdäck och det kan vara ishalka på grund av underkylt regn. Då är vinterdäck definitivt bättre än sommardäck men man kan glida med vinterdäcken också, säger Höjgård-Olsen.

Trafikverket säger att de är rustade för sämre väglag.

– Vi är redo att salta vägarna om det skulle behövas, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket.

Var i landet kommer väglaget vara som mest besvärligt?

– Förutsättningarna ser väldigt olika ut runt om i landet. I södra Sverige ska det bli regn och blåst och i norra Sverige väntas snö och halka. Det gäller att köra med stort omdöme oavsett var man befinner sig, säger Wolffram.

Publisert:

LÄS VIDARE