Afrikas glaciärer kan snart ha smält bort
Sofia Eriksson/TT
Publicerad 2021-10-19
De sällsynta glaciärerna i Afrika kan snart vara ett minne blott. Klimatförändringarna gör att de kan komma att försvinna helt de kommande 20 åren, larmar bland andra FN:s meteorologiska organ WMO.
Bara tre afrikanska berg täcks av glaciäris – Kilimanjaro, Mount Kenya och Ruwenzori. Glaciärerna är för små för att fungera som betydande vattenkällor men lockar många turister och har viktig vetenskaplig betydelse.
Men de afrikanska glaciärerna krymper mer än det globala genomsnittet. Om det fortsätter på samma sätt kommer de att vara borta till 2040-talet, varnar Meteorologiska världsorganisationen (WMO) och flera andra organ i en rapport om Afrikas klimat.
Varmt och extremt
”Under 2020 kännetecknades klimatindikatorerna i Afrika av fortsatt varmare temperaturer, accelererande havsnivåhöjning, extremt väder och klimathändelser, som översvämningar, jordskred och torka med förödande effekter som följd”, skriver WMO-chefen Petteri Taalas i förordet till rapporten.
Mount Kenya väntas förlora sin glaciäris tio år före de andra bergsmassiven.
Rapporten publiceras med mindre än två veckor kvar till klimatmötet COP26 och påminner om att de som bidrar minst till den globala uppvärmningen är de som kommer att drabbas värst av effekterna.
Afrikas drygt 50 länder står för mindre än fyra procent av de de globala utsläppen av växthusgaser. Ändå riskerar upp till 118 miljoner extremt fattiga människor att utsättas för torka, översvämningar och ovanlig hetta på de afrikanska kontinenten 2030 – om inte tillräckliga åtgärder vidtas. I Afrika söder om Sahara kan klimatförändringarna ytterligare sänka BNP med upp till 3 procent till 2050, enligt rapporten.
Krymper i Schweiz
Under tisdagen publicerades också en annan glaciärrapport – från Schweiz. Av den framgår att klimatförändringarna får landets glaciärer att fortsätta krympa, trots ett år med kraftigt snöfall och en relativt sval sommar.
De schweiziska glaciärernas volym minskade med nästan en procent 2021, enligt landets vetenskapsakademi SCNAT.
”När det gäller vädret var förhållandena rätt år 2021 för att ge glaciärerna andrum. Men tyvärr, i klimatförändringarnas tid är inte ens ett 'bra' år tillräckligt bra för glaciärerna”, står det i rapporten som nyhetsbyrån AFP refererar.