Svensk lyxbutik kopplas till terrorgrupp i Italien

Mullbeck AB pekas ut i Pandora-läckan

Det exklusiva klädföretaget Mullbeck AB kopplas till en ökänd italiensk terrororganisation.

Det framkommer i dokument som ingår i den enorma läckan Pandora papers.

– Gruppen ligger bakom några av de största bombdåden i Italien, säger historikern Benedetta Tobagi till SVT:s ”Uppdrag granskning”.

Mullbeck AB bedriver handel med exklusiva kläder och väskor. I en gammal bankfastighet mitt i centrala Göteborg ligger företagets butik ABCD. Där kan den med mycket pengar välja bland märken som Balenciaga, Fendi och Burberry.

Men bakom den lyxiga fasaden finns ett komplext nätverk av brevlådeföretag i skatteparadis, avslöjar SVT:s ”Uppdrag Granskning”.

I toppen finns den italienska affärsmannen Delfo Zorzi. Han har ett förflutet i den fascistiska terrorgruppen Ordine Nuovo, som ligger bakom flera blodiga bombdåd. Det första inträffade i Milano 1969. Då miste 17 personer livet.

Zorzi dömdes för sprängningen i början av 2000-talet. Han friades dock senare av Högsta domstolen i Italien. Vaken han eller ledningen för Mullbeck AB har velat svara på några frågor från SVT.

Förödelsen efter ett av terrorgruppen Ordine Nuovos  bombdåd i Milano 1969.
Förödelsen efter ett av terrorgruppen Ordine Nuovos bombdåd i Milano 1969.

Revisionsbyrån startar utredning

Italienska myndigheter har även utrett Delfo Zorzi och Mullbeck för skattebrott. Uppgifterna ligger öppet tillgängliga på nätet, men den svenska revisionsbyrån Grant Thornton har ändå godkänt företagets räkenskaper i omkring 20 år.

– Vi vet inte om det är bolagets rutiner som är för trubbiga eller revisorns bedömningar som har brustit, säger Annie Sebelius, marknads- och kommunikationschef på Grant Thornton, till SVT.

– Vi ska titta på det här och göra en utredning 

Aftonbladet har sökt vd:n för Mullbeck AB.

– Jag kan inte prata just nu. Vi får höras en annan gång, säger hon för att sedan lägga på luren.

”Skatteparadisen fördjupar fattigdomen”

Avslöjandet är en del av jätteläckan Pandora papers. Den består av en stor mängd dokument som tagits emot av journalistnätverket ICIJ, International consortium of investigative journalists. Datan har sedan delats med fler än 600 journalister världen över.

– Läckan visar att det finns en skuggvärld som vi inte känner till. När länder dräneras på sina tillgångar leder det ökade klyftor. Skatteparadisen fördjupar fattigdomen, säger ICIJ:s chef Gerard Ryle, till SVT.

I Pandora papers förekommer bland annat kung Abdullah av Jordanien, Tjeckiens premiärminister Andrej Babis och den svenska dj-trion Swedish House Mafia.

Skärmdump från ABCD:s Instagram.
Skärmdump från ABCD:s Instagram.
Delfo Zorsi.
Delfo Zorsi.
Delfo Zorsi som ung.
Delfo Zorsi som ung.
Publisert:

LÄS VIDARE