Svensk man misstänkt i gigantisk sexualbrottshärva i Thailand

Tusentals unga thailändska flickor ska ha utsatts för övergrepp som spridits på nätet.

Det beskrivs som en av de hittills största sexualbrottshärvorna någonsin i Thailand, enligt uppgifter.

En ung svensk man misstänks ha suttit hemma i Stockholm och styrt pedofilsajten – nu pekas han ut som huvudmisstänkt.

Sedan i vintras har svensk polis samarbetat tätt ihop tillsammans med den thailändska specialpolisen TICAC som jobbar med att motverka brott mot barn på internet.

Enligt en thailändsk människosmugglingsrapport ska den thailändska specialinsatsstyrkan för några månader sedan ha lyckats släcka ner en sida som spridit tusentals övergrepp mot barn på det ryska sociala mediet vk.com.

Den svenska polisen kopplades in när det visade sig att ägaren till pedofilsajten kunde spåras till en lägenhet i en förort i Stockholm.

I dokument från polisens nationella operativa avdelning (Noa) benämns fallet nu som ett av de hittills största sexuella övergrepps- och människohandelsärendena någonsin i Thailand.

Uppgifter: Kriminella nätverk ligger bakom övergreppen

I samband med att pedofilsajten släcktes ner på vk.com drogs ett enormt utredningsarbete igång från svenskt och thailändskt håll.

I dokumentet från Noa framgår det att övergreppen har styrts från Sverige och utförts av personer i kriminella nätverk i Thailand. Personerna ska ha utsatt tusentals unga thailändska flickor för övergrepp och pressat dem till sexuella handlingar, enligt uppgifter.

Övergreppen ska sedan ha delats på sidan som den svenska mannen nu misstänks ha varit administratör för.

Ett stort utredningsteam från Sverige har varit på plats i Thailand för att förhöra ett flertal av personerna som är inblandade i härvan, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Den misstänkta svenska mannen är 23 år gammal och hemmahörande i Stockholmsregionen. I tre år misstänks han ha styrt sidan där de tusentals övergreppen på barnen har delats, enligt uppgifter.

Han häktades misstänkt för grovt olaga integritetsintrång och grovt barnpornografibrott i vintras. Sedan dess har han suttit i förvar i Sverige, enligt handlingar från tingsrätten.

Uppgifter: Flera personer gripna

Den misstänkta mannen är tidigare ostraffad. Sedan han anhölls har han omhäktats ett flertal gånger.

I dokumenten från Noa framgår det också att ett flertal andra personer har spårats och gripits misstänkta för inblandning i den gigantiska sexualbrottshärvan.

En del av dessa ska nu sitta fängslade i Thailand.

Aftonbladet har varit i kontakt med den förundersökningsledare som nu leder fallet från Sverige. Åklagaren bekräftar att mannen är häktad men har än så länge inte lämnat några ytterligare kommentarer.

Den misstänkte mannens advokat vill inte heller kommentera fallet i nuläget.

– Jag kan inte säga så mycket. Det är locket på i det här skedet och förundersökningen kommer pågå ett bra tag till, säger han.

Publisert: