Ryska styrkor har nått förorterna – Sjevjerodonetsk nära att falla

Med tunga artilleriattacker har ryska styrkor satt klorna i Sjevjerodonetsk.

Bedömare tror att det är en fråga om dagar innan staden faller.

– Den militära situationen i östra Ukraina är sämre än folk säger. Vårt land behöver tunga vapen för att effektivt ta kampen mot Ryssland, säger Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba.

Rysslands storskaliga offensiv mot Kiev blev till ett förnedrande nederlag. Putin tvingades ändra strategi. Med viss framgång. Den senaste tiden har intensiva strider rasat i östra Ukraina och ryska styrkor har successivt vunnit mark.

Nästa stad som Ryssland vill erövra är Sjevjerodonetsk. Staden är snart helt omringad och ryska styrkor har nått stadens förorter. Ukraina har fått kalla in frivilliga för att täcka sina förluster. Stadens borgästare uppger att 1 500 har dött i striderna, skriver The Guardian.

Tankesmedjan ISW bedömer att det handlar om dagar innan Ryssland slagit klorna i Sjevjerodonetsk och grannstaden Lysychansk.

– Ryssarna krossar bostadsområden med skoningslöshet. Invånarna i Sjevjerodonetsk har glömt när det senast rådde tystnad i staden minst en halvtimme, säger Serhiy Haidai som är guvernör i regionen Luhansk enligt The Guardian.

Lysychansk den 13 maj.
Lysychansk den 13 maj.
Lysychansk den 13 maj.
Lysychansk den 13 maj.

”Behöver tunga vapen”

95 procent av regionen Luhansk är nu under rysk kontroll, bedömer ISW. Förvisso har Ryssland fortsatt svårt att ersätta förluster och tampas med låg stridsmoral bland soldaterna. Men styrkorna gnager sig långsamt framåt i Donbass.

Ukrainske utrikesministern Dmytro Kuleba är oroad, skriver The Guardian.

– Den militära situationen i östra Ukraina är sämre än folk säger. Vårt land behöver tunga vapen för att effektivt ta kampen mot Ryssland, säger han.

Ukrainske utrikesministern Dmytro Kuleba.
Ukrainske utrikesministern Dmytro Kuleba.

Zelenskyj: ”Gör allt för att skydda vårt land”

Sjevjerodonetsk är bara en del av den ryska planen i östra Ukraina. En kniptångsmanöver har inletts. På fredagen rapporterade France24 att ryska styrkor tagit kontroll av centrala delarna av järnvägsknuten Lyman i norr. På lördagen hävdar det ryska försvarsdepartementet, i ett uttalande till statliga nyhetsbyrån Ria Novosti, att staden har intagits. Färska satellitbilder från Lyman visar hela områden späckade med brända kratrar.

Från söder avancerar trupper, där staden Popasna har intagits.

Med fortsatta framryckningarna från bägge håll skulle Ryssland kunna slå en järnring om den sista biten av regionen Luhansk.

Sent på fredagen beskriver president Zelenskyj situationen i Donbass som ”väldigt svår” efter att Ryssland ändrat strategi efter tidigare nederlag.

– Därför har de koncentrerat sig på Donbass med maximalt artilleri och maximala reservtrupper. Det är robotattacker och det är flyplan. Vi gör allt för att skydda vårt land med vad våra resurser tillåter. Och vi gör allt för att förstärka dem, säger Zelenskyj på Telegram.

Publisert:

LÄS VIDARE