Sydossetien skrotar folkomröstning om Ryssland

TT-AFP

Publicerad 2022-05-31

En georgisk polis vaktar gränsen mot utbrytarområdet Sydossetien, där Ryssland gick in 2008 och fördrev Georgiens styrkor.

En planerad folkomröstning i utbrytarområdet Sydossetien i Georgien om att bli en del av Ryssland blir inte av.

För knappt tre veckor sedan beslutade den dåvarande separatistledaren Anatolij Bibilov att en folkomröstning skulle hållas den 17 juli, men de planerna skrotas av hans efterträdare Alan Gagloev.

Den nye ledaren skriver i sitt beslut att det råder osäkerhet kring de juridiska följderna av en folkomröstning och att frågan måste diskuteras med Ryssland. Han har därför beordrat att ”utan dröjsmål hålla samråd med den ryska sidan om samtliga frågor som handlar om den fortsatta integrationen av Sydossetien och Ryska federationen”.

Georgien har sedan tidigare fördömt en eventuell folkomröstning i Sydossetien som oacceptabel.

Ryssland gick i femdagarskriget 2008 in i Georgien och fördrev landets styrkor från Sydossetien och Abchazien. Därefter utropade båda områdena självständighet – något som bara har erkänts av Ryssland och ett fåtal allierade. Ryssland har sedan dess haft militärbaser i områdena och stärkt sitt inflytande.

Gagloev vann över den tidigare ledaren Bibilov i det senaste valet och Ryssland har efter det uttryckt hopp om att maktskiftet inte ska störa den nära relationen mellan styret i Moskva och Sydossetien.

Det nya beskedet från Sydossetien kommer samtidigt som kriget rasar i separatistområdena Donetsk och Luhansk i östra Ukraina. Inför invasionen i februari erkände Ryssland de två ukrainska regionerna som självständiga folkrepubliker.