Mariupol stänger ned – misstänkt kolerautbrott

TT

Publicerad 2022-06-07

Civila i Mariupol samlas för att få rent vatten av ryska ockupationsmyndigheter, i närheten av Azovstal-stålverket den 27 maj.
Civila i Mariupol samlas för att få rent vatten av ryska ockupationsmyndigheter, i närheten av Azovstal-stålverket den 27 maj.

Det ryska ockupationsstyret i Mariupol har satt hamnstaden i karantän då man fruktar ett kolerautbrott, enligt ukrainska myndigheter.

Ukrainska soldater som stupade i slaget om stadens stålverk uppges ha börjat återlämnas – men över 2 500 överlevare sägs ha tillfångatagits.

”Massbegravningar och dålig tillgång till rent vatten har lett till en kritisk situation i ryskockuperade Mariupol”, sade Ukrainas biträdande hälsominister Ihor Kuzin enlgit tidningen Kyiv Independent.

Departementet började registrera misstänkta fall av kolera i regionen den 1 juni, skriver tidningen på Twitter.

Stupade lämnas över

Ukrainska soldater som dödats i slaget om Mariupol har börjat lämnas över till ukrainska myndigheter av Ryssland, rapporterar AP. Tiotals kroppar har förts till Kiev för att identifieras med hjälp av dna-tester. Detta enligt en högt uppsatt militärkälla och en talesperson för Azovregementet, som deltog i det flera månader utdragna försvaret av stålverket Azovstal.

Mariupol var en av de första städer som angreps när Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina. Den hårt ansatta hamnstaden är strategiskt belägen mellan den ryska gränsen i öster och den av Rysslands annekterade Krimhalvön.

2 500 fångar

Även om stora delar av Mariupol belägrades tidigt i invasionen höll ett antal soldater inne i stadens stålverk Azovstal emot den ryska offensiven i flera veckor. I slutet av maj beordras de sista soldaterna inne i verket att lägga ned vapnen. De fördes till ryskkontrollerade områden.

President Volodymyr Zelenskyj sade på måndagskvällen att över 2 500 fångar från Azovstalverket kan ha tagits till andra orter i regionerna Donetsk och Luhansk, skriver CNN.

– Nu ska vi få hem dem levande, säger presidenten vid en presskonferens.