C går med regeringen om försvarspengar

Av:  Lars Larsson/TT

Soldater från hemvärnet övar under en större militärövning i Lidköping. Arkivbild.
Soldater från hemvärnet övar under en större militärövning i Lidköping. Arkivbild.

En knapp majoritet i försvarsutskottet vill låta försvaret växa och beställa material för över hundra miljarder mer än vad regeringen bedömer är lämpligt och görligt de kommande åren.

Centerpartiet ser dock ut att gå på regeringens linje tillsammans med V och MP. Det ökar möjligheterna för att regeringens förslag segrar till slut.

– Vi tycker att det är mycket anmärkningsvärt av Centerpartiet, säger Mikael Oscarsson, försvarspolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

Försvarsutskottet är just klart med sitt yttrande till finansutskottet som är inne på målrakan inför beslutet om regeringens vårändringsbudget.

Växa snabbare

I ett motförslag till vårändringsbudgeten, ett utskottsinitiativ, föreslår Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna att försvaret ska ges förutsättningar att växa ännu snabbare än vad regeringen anser är möjligt. I försvarsberedningens överenskommelse i mitten av mars var målet att nå upp till en försvarsbudget på motsvarande 2 procent av BNP så snart som möjligt, men det sattes inte något årtal. M, KD , SD och L vill se det ske 2025. Försvarsmakten har bedömt att det går först till 2028 och regeringen vill hålla sig till den bedömningen tills vidare.

Men C, V och MP tycker som regeringen, tills mer underlag finns.

Kräver underlag

I utskottsinitiativet ingår också att Försvarsmakten ska få en miljard kronor extra i år för att kunna skänka krigsmateriel från förråden till Ukraina och köpa in nytt istället.

En centerkälla säger till TT att C visst vill att man ska eftersträva 2 procent till 2025, men att det först behövs mer underlag från Försvarsmakten och att försvarsberedningen gör sin bedömning.

Trots att det finns en majoritet bestående av M,KD, SD och L bakom yttrandet från försvarsutskottet finns det inte det i finansutskottet, om Centerpartiet ställer sig på regeringens sida.

Publisert: