Önationer i möte med Kina – utan avtal

Av:  TT-AP-AFP

Fijis president Ratu Wiliame Katonivere (vänster) tittar på när Kinas utrikesminister Wang Yi skriver i gästboken på regeringskansliet i Suva.
Fijis president Ratu Wiliame Katonivere (vänster) tittar på när Kinas utrikesminister Wang Yi skriver i gästboken på regeringskansliet i Suva.

Kina har hållit ett toppmöte tillsammans med tio Stillahavsnationer, med hopp om att knyta tätare band.

Ett avtal som skulle ge Kina mycket större inflytande över ländernas säkerhetsapparater fick nobben.

– Som alltid sätter vi konsensus i första rummet, säger Fijis premiärminister Frank Bainimarama, som stod värd för mötet tillsammans med Kinas utrikesminister Wang Yi.

Bainimarama talar då om önationerna. En del av dem har redan knutit närmare band till Kina, medan andra har hållit enpartistaten på armlängds avstånd.

Stora regionala överenskommelser kräver ett brett samförstånd, anförde fijianen.

Läckte ut

Det hemliga avtalet som låg på bordet läckte ut på förhand, bland annat till nyhetsbyråerna AP och AFP.

I det föreslogs bland annat att Kina skulle få rätt att utbilda ländernas polisväsenden, bli mer involverat i deras arbete med cybersäkerhet och få större tillgång till naturresurser både till land och havs.

Kina erbjöd i gengäld stort ekonomiskt stöd, tillgång till den kinesiska marknaden och en framtida möjlighet om ett frihandelsavtal med Kina i Stillahavsområdet.

Toppmötet hölls i Fijis huvudstad Suva. Kinas utrikesminister Wang Yi var på plats, som del av en längre rundresa bland önationerna. Enpartistatens ledare Xi Jinping meddelade inför mötet att Kina avser vara ”en god broder” i regionen.

Wang har under sin resa skrivit andra, mindre avtal med flera av de inblandade länderna.

Storpolitiskt känsligt

Samtliga önationer som deltog har tagit ställning för Kina i den känsliga frågan om Taiwan.

Innan mötet uttryckte Palaus president oro kring avtalet. Mikronesiens president David Panuelo varnade för att det skulle kunna riva upp säkerheten i Stillahavsområdet helt och hållet, och medföra en risk för ”ett nytt kallt krig i bästa fall, och i värsta fall ett nytt världskrig”.

USA och Australien, som också har varit väldigt diplomatiskt aktiva i regionen de senaste åren, varnar länderna för att ingå ”ljusskygga, vaga” avtal med Kina.

– Mitt råd till dessa människor är: Var inte för ängsliga och var inte för nervösa, sade Wang Yi vid presskonferensen efter mötet.

Publisert: