SD väcker misstroende mot justitieministern

M, L och KD ställer sig bakom

Sverigedemokraterna väcker misstroende mot justitieminister Morgan Johansson (S) och M, L och KD backar upp beslutet.

Magdalena Andersson (S) säger att hon kommer avgå om Johansson fälls i misstroendeomröstningen, som enligt uppgift till Aftonbladet ska hållas på tisdag.

– Att agera på det här sättet i det här känsliga läget, det är inte att ta ansvar, säger statsministern.

Sverigedemokraterna väcker misstroende mot justitieminister Morgan Johansson (S).

– Vi har kommit till en punkt där den enskilt viktigaste kriminalpolitiska åtgärden är att förtidspensionera Morgan Johansson, säger SD:s gruppledare Henrik Vinge vid frågestunden i riksdagen i dag, rapporterar TT.

SD väcker misstroende mot Morgan Johansson (S).
SD väcker misstroende mot Morgan Johansson (S).

Enligt Vinge har Sverige “blivit ett gangsterland”.

M: ”Han har gjort lögnen till dygd”

Moderaterna ställer sig bakom SD:s misstroende.

– Ja, det gör vi. Vi kommer att stödja det här, säger riksdagsledamoten Tobias Billström (M).

Billström kallar Johansson för inkompetent och lögnare.

– Under åtta år har han inte lyckats med uppgiften att stävja den grova brottsligheten i Sverige. Han är en symbol för den socialdemokratiska regeringens misslyckande, säger han.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är på Järvaveckan och ska hålla tal. Han skriver kort om statsministern och hennes ”inkompetenta justitieminister” på sin Facebooksida:

Magdalena Andersson försöker nu skrämma sitt regeringsunderlag till att rädda sin inkompetenta justitieminister Morgan Johansson, och hotar därför med att avgå. Vi tänker byta ut hela den här regeringen - senast vid valet, men ju förr desto bättre”, skriver M-ledaren.

Lite senare utvecklar Ulf Kristersson sina tankar för Aftonbladet. Han säger att han själv, som oppositionsledare, inte har något ansvar för en eventuell regeringskris.

– Inget överhuvudtaget. Det finns ingen annan än Magdalena Andersson som talar om regeringskris, säger han.

Kristersson berättar också att han kände till SD:s planer innan Henrik Vinge (SD) fick ordet i riksdagen och meddelade vad man avsåg göra.

Statsministern kritisk: ”Farligt på riktigt”

Statsminister Magdalena Andersson kommenterade senare under torsdagen utspelet från SD, M och de andra i hårda ordalag.

Hon kallade det för ”fullständigt oansvarigt”.

– Vi befinner oss tre månader före ett ordinarie val. Det pågår ett krig i vårt direkta närområde, att då skapa ett läge av politiskt oreda och osäkerhet – det är fullständigt oansvarigt. Det är oerhört. Vi är inte i ett läge för politiskt spel i Sverige. Det är farligt, sa statsministern.

Hon meddelade också att hon kommer avgå som statsminister om Morgan Johansson fälls i en misstroendeomröstning.

På torsdagseftermiddagen kommenterade statsminister Magdalena Andersson misstroendet mot justitie- och inrikesminister Morgan Johansson. Hon var inte glad.
På torsdagseftermiddagen kommenterade statsminister Magdalena Andersson misstroendet mot justitie- och inrikesminister Morgan Johansson. Hon var inte glad.

Även L och KD ställer sig bakom

Liberalerna backar också ett misstroende.

– Liberalerna kommer rösta för ett misstroende mot justitieministern, säger Mats Persson, riksdagsledamot för Liberalerna, till Aftonbladet.

Kristdemokraterna ställer sig också bakom misstroendet mot Morgan Johansson.

“Under hans ledning har våldet eskalerat och enbart mötts med bortförklaringar och ursäkter. Det är dags att återta den demokratiska kontrollen. Ett första bra steg är att byta justitieminister”, skriver KD:s partiledare Ebba Busch på Twitter.

Jimmie Åkesson, SD:s partiledare, har också twittrat om misstroendet.

”Morgan Johansson måste avgå som minister. Otryggheten biter sig fast och gängkriminaliteten är allt annat än knäckt. Antalet skjutningar ökar och sätter skräck i varje del av vårt land. Sverige har förvandlats till ett gangsterland”, skriver Åkesson.

Henrik Vinge (SD)
Henrik Vinge (SD)

Morgan Johansson: ”Högern är stressad”

Den tidigare vänsterpartisten, numera politiska vilden Amineh Kakabaveh, kan nu bli tungan på vågen.

Hon säger till TT att hennes röst avgörs om Socialdemokraterna håller fast vid det avtal S tecknade med henne för att hon skulle släppa fram Magdalena Andersson som statsminister i november förra året.

Morgan Johansson säger till TT att han tror att högerpartierna, dit han räknar M, KD och SD, är stressade över sitt läge i opinionen.

Det är sämre än vad de tre rimligen hade hoppats på, enligt Johansson. Misstroendet är en följd av det och även ett sätt för dem att öppna dörrarna till justitiedepartementet för SD.

– Jag tror att det är det som ligger bakom när M, KD och SD synkar sig på det här sättet, säger justitieministern till TT.

Annie Lööf, Centerpartiets partiledare, kommenterar SD:s misstroendeförklaring mot Morgan Johansson under Järvaveckan.

Hon säger till Aftonbladet att hon hellre diskuterar ”konkret politik”.

– Just kring de här olika initiativen som partier slänger sig med så ska vi ta ställning till i riksdagsgruppen, det är ju inte jag som gör det själv. Men fokus måste vara på de förslag man vill genomföra, säger hon.

Misstroendeomröstningen kommer äga rum klockan 12 på tisdag nästa vecka, enligt uppgift till Aftonbladet.

Publisert:

LÄS VIDARE