Knivattacken i Vetlanda tas upp i hovrätten

Av:  TT

Knivattacken i Vetlanda varade knappt 18 minuter. På den korta tiden hann den 22-årige mannen knivhugga sju män, varav tre fick livshotande skador. Nu tas fallet upp i hovrätten.

Tingsrätten dömde 22-åringen till livstids fängelse och utvisning ur Sverige. Brottet bedömdes som sju fall av försök till mord. Mannen erkände redan i tingsrätten att han den 3 mars knivhögg tre personer, men att han inte mindes de övriga attackerna.

Nu tas fallet upp i Göta hovrätt. Mannen har via sin nya advokat överklagat tingsrättens dom på tre punkter:

Inte haft avsikt

– Den första handlar om uppsåt. Han menar att han inte haft för avsikt att döda någon. Då menar vi att händelserna ska rubriceras som grov misshandel och inte mordförsök, säger advokat Andreas Grudemo till TT.

– En annan del vi överklagat gäller en av målsägarna. Av den medicinska bedömningen kan man möjligtvis dra slutsatsen att personen inte fått några livshotande skador. Det har alltså inte funnits en konkret fara för att den här personen skulle ha dött.

– Och till sist, om han nu döms för det som han åtalats för menar vi att det ska vara ett tidsbestämt straff och inte ett livstidsstraff.

Försvaret har påpekat att det är ovanligt i Sverige att någon döms till livstidsstraff för så kallade försöksbrott.

Inte överklagat utvisningen

22-åringen har däremot inte överklagat utvisningen. Han ville redan innan dådet lämna Sverige.

Försvaret presenterar inget nytt i hovrätten utan det är samma upplägg som i tingsrätten. Och ingen ny bevisning läggs fram. De hoppas i stället att hovrätten ska göra en annan bedömning.

Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, i vilken man kom fram till att han inte led av en allvarlig psykisk störning.

Hovrätten har avsatt två dagar för förhandlingar och därtill kommer rätten att ta del av inspelningar av förhör från tingsrätten.

Publisert: