Läkare utmanar Texas hårda abortlag

Av:  TT

Aktivister, som förespråkar rätten till fri abort, demonstrerar i Edinburg i Texas.
Aktivister, som förespråkar rätten till fri abort, demonstrerar i Edinburg i Texas.

”Abort är en väsentlig del av hälsovården”.

Så resonerar den doktor i San Antonio som nyligen utförde ingreppet – och därmed bröt mot Texas nya stränga abortlag.

Nu stäms han i domstol.

Det var i söndags som läkaren Alan Braid publicerade en debattartikel i tidningen The Washington Post. I den berättar han att han utfört en tidig abort på en kvinna, men att ingreppet gjordes senare än vad den nya lagen tillåter – det vill säga efter vecka sex i graviditeten.

”Jag var helt införstådd med att det kunde bli juridiska följder men jag ville försäkra mig om att Texas inte kommer undan prövning av denna uppenbart grundlagsvidriga lag”, skriver Braid.

Vill testa lagen

Han fick som han önskade. Två jurister, en i Arkansas och en i Illinois, har lämnat in stämningar mot honom, rapporterar public servicekanalen NPR.

Båda säger att syftet är att just testa lagen i domstol. Den ena advokaten, Felipe Gomez i Chicago, hävdar att Republikanerna som styr i Texas talar med dubbla tungor.

– Om Republikanerna tycker att ingen ska få säga till en att ta en (covidvaccin-)spruta, då bör ingen få säga till kvinnor vad de ska göra med sina kroppar, säger han till NPR.

Den nya lagen trädde i kraft den 1 september. Den innebär i princip ett förbud mot alla aborter efter sjätte graviditetsveckan, en tidpunkt då många kvinnor inte ens vet om att de är gravida. Lagen ger också privatpersoner möjlighet att anmäla och stämma utförare av aborter.

Flera processer

Abortförespråkare i USA är oroliga över att lagen ska undergräva rätten till fri abort som fastslogs i fallet Roe mot Wade i Högsta domstolen för snart 50 år sedan.

Högsta domstolen, som nu har konservativ majoritet, valde vid månadsskiftet att inte agera på en nödhemställan om att stoppa Texaslagen. En rad juridiska processer pågår dock. Justitiedepartementet har stämt Texas och president Joe Biden har sagt att han tänker göra allt för att utmana abortlagen och skydda abortklinikerna.

Publisert: