Anklagelsen: ”Storbritannien iscensatte massakern i Butja”

Ryssland anklagas för krigsbrott i Butja.

Men Belarus president Aleksandr Lukasjenko påstår att Storbritannien iscensatt massakern.

– Vi kommer inte tillåta att Rysslands attacker mot oskyldiga civila och den olagliga invasionen av Ukraina mörkläggs med cynisk desinformation, svarar den brittiska regeringen.

Utredningen för att gå till botten med exakt vad som hänt i Butja pågår för fullt. Än så länge har över 400 kroppar hittats, enlig lokala myndigheter.

Bilderna på döda civila längs gatorna och fyllda massgravar upprörde hela världen, och flera världsledare, däribland Joe Biden och Emmanuel Macron, har anklagat Ryssland för krigsbrott i Kievförorten.

Men Aleksandr Lukasjenko hävdar att det i själva verket är Storbritannien som iscensatt massakern, rapporterar The Times.

Den oväntade anklagelsen kom efter att Belarus president besökt ett rymdcenter i Ryssland tillsammans med Vladimir Putin på tisdagen.

Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko träffade Vladimir Putin för ett möte på en rymdbas i östra Ryssland.
Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko träffade Vladimir Putin för ett möte på en rymdbas i östra Ryssland.

”Vidrig komplott”

Lukasjenko beskrev det som en ”vidrig komplott” för att sätta dit Ryssland och sa att britterna låg bakom ”den specialpsykologiska operationen”.

– Om ni behöver adresser, lösenord, bilregistreringsnummer, bilmodellerna i vilka de anlände i Butja och hur de utförde operationen, så kan den ryska säkerhetstjänsten FSB tillhandahålla det materialet, sa han och fortsatte:

– Om inte, så kan vi hjälpa. Tillsammans med våra ryska vänner har vi avslöjat den här obehagliga och vidriga komplotten av väst.

Putin uppgav att Belarus lämnat över dokument till FSB som bevisar att flera av bilderna på döda och obeväpnade civila samt intervjuer med överlevare är fabricerade. Han gav inga ytterligare detaljer.

Belarus ska ha lämnat över dokument om Butja till den ryska säkerhetstjänsten FSB.
Belarus ska ha lämnat över dokument om Butja till den ryska säkerhetstjänsten FSB.

Storbritanniens svar

Kort därefter kom svaret från Storbritannien.

– Vi kommer inte tillåta att Rysslands attacker mot oskyldiga civila och den olagliga invasionen av Ukraina mörkläggs med cynisk desinformation, sa en talesperson för den brittiska regeringen enligt The Times.

Tidigare har Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov anklagat Ukraina för att ha riggat händelserna i Butja. Han kallade det bland annat för ett ”påhittat angrepp”.

Satellitbilder från staden visar däremot att de döda kropparna låg där flera veckor före ryssarnas reträtt samt att massgravarna grävdes när Butja var under rysk kontroll.

Över 400 kroppar har hittats i Butja sedan Ryssland lämnade Kievförorten.
Över 400 kroppar har hittats i Butja sedan Ryssland lämnade Kievförorten.

”Omöjligt att isolera”

Under besöket på rymdcentrat uttryckte Putin även att invasionen av Ukraina är ”tydlig och ädel”.

– Vårt primära mål är att hjälpa folket i Donbass, sa han.

Han anklagade också västvärlden för att ha uppmuntrat till nationalism och nazism i Kiev, och hävdade att Ryssland ”inte hade något val”.

Fler och fler sanktioner har införts mot landet, men enligt Putin har de inte gett önskad effekt.

– Det är omöjligt att totalt isolera någon i den moderna världen, speciellt ett så stort land som Ryssland. Det ekonomiska blixtkriget som våra illvilliga motståndare räknade med har, givetvis, inte inträffat, sa han.

Publisert: