Var först på plats vid gruvhålet: ”Brukar inte sluta så väl”

NORBERG. Lars Johansson är styrkeledare vid räddningstjänsten i Avesta.

Han var en av de första på plats vid det gruvhål där en skadad kvinna, som enligt uppgifter puttats ner, hittades på botten.

– Vi inser att hon är så skadad att vi inte kan få upp henne själva, säger han.

Fredagen började gå mot kvällning när en pappa och hans två barn var ute och promenerade långt in i skogen i Norbergs kommun.

På den plats där den tillsynes oändliga skogen plötsligt upphör i en glänta stanna de till. Området har skövlats för att göra plats åt den blomstrande gruvverksamhet som tidigare låg där – mitt ute i skogen.

Ingen järnmalm har brutits i Långgruvan sedan 1948 och gläntan har sakta tagits tillbaks av skogen. De byggnader som användes då verksamheten blomstrade står i ruiner – men det djupa gruvhålet gapar fortfarande tomt.

Gruvhålet utanför Norberg är över 20 meter djupt.
Gruvhålet utanför Norberg är över 20 meter djupt.

Pappan och hans två barn hör då ett ljud – det låter som att det kommer nerifrån gruvhålets mörker.

– Vi får larm från en man och hans två barn som hör ljud från det här gruvhålet, som att någon ropar där nere, men de kan inte se vad det är, säger Lars Johansson, styrkeledare vid räddningstjänsten i Avesta.

Rappellera ner sig i hålet

Lars Johansson och hans kollegor tog sig ut i skogen, osäkra på om pappan och barnen uppgifter kunde stämma. Fanns det en människa där nere?

– Man vet inte om det är sant när man får ett sånt samtal. Man får åka dit förutsättningslöst med de resurser man kan tänkas få användning för och börja göra en bedömning, säger han.

Ingen järnmalm har brutits i Långgruvan sedan 1948.
Ingen järnmalm har brutits i Långgruvan sedan 1948.

Väl på plats kunde de konstatera att det ljud som hörs från hålets botten är en kvinnas. Enligt uppgifter till Aftonbladet uppgifter har hon puttats ner i hålet.

– En av våra brandmän får rappellera ner sig i hålet och ser då att det är en kvinna som ligger där nere i hålet. Hon är ordentligt skadad och nedkyld, säger han.

”Brukar inte sluta så väl”

Hålet är 25 meter djupt och ungefär 10 meter i diameter vid mynningen. Det smalnar av mot djupet innan det öppnas upp något nere vid gruvschaktet.

– Sjöräddningen dök upp med sin helikopter från Norrtälje och vinschar först ner en ambulanssjukman, en av sina ytbärgare och en bår som kvinnan läggs på, säger han.

Kvinnan fördes därefter till Falu lasarett. Hennes skadeläge är fortfarande inte känt. Enligt Lars Johanssons erfarenhet av fallolyckor har kvinnan tur som lever.

– Hon har haft tur, det var ju lite snö i botten på hålet som hon kan ha landat på som kan ha dämpat fallet, men det är ändå en hög höjd. Det brukar inte sluta så väl när man faller från 20 meter, säger han.

Under måndagen greps och anhölls en man misstänkt för mordförsök och våldtäkt.

Sjöräddningens helikopter vinschade ner en ambulanssjukman.
Sjöräddningens helikopter vinschade ner en ambulanssjukman.
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN