Batteriladdare exploderade när Johan låg och sov

”Det var så jävla nära ögat”

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:

Johan Ahlén, 25, låg och sov när han vaknade av en smäll.

Powerbanken som han laddat sin telefon med hade exploderat och börjat brinna – utan att brandvarnaren började pipa.

– Jag undrar vad som hänt om jag laddat mobilen på nattduksbordet.

1 av 3 | Foto: PRIVAT
Johan Ahlén, 25, låg och sov när han vaknade av en smäll – hans powerbank hade exploderat.

Nu uppmanar Johan Ahlén andra att se över brandsäkerheten inför sportlovssemestern – och att inte ladda elektronik över natten.

För det var ingen vanlig väckarklocka som gjorde att Johan, som säsongsarbetar som magiker i skidorten Kläppen i Sälen, vaknade vid 05-tiden på tisdagsmorgonen.

Istället för ett pipande ljud hördes en kraftig smäll och tre meter höga lågor syntes vid hans sovrumsdörr i stugan som han hyr med en kompis.

– Jag hade laddat min mobil via en powerbank-laddare under natten och när jag vaknade såg jag att det var den som brann.

Gammal scout löste det

Men när Johan försökte öppna fönstret för att ta sig ut gick det inte att öppna och brandsläckaren stod bakom den brinnande dörren.

Något ljud från brandvarnaren hördes inte heller.

– Men som den gamla scout jag är så släckte jag branden med mitt underlakan, säger Johan som blev rejält skakad av händelsen.

– Det var fruktansvärt obehagligt och jag undrar vad som hänt om jag laddat mobilen på nattduksbordet där jag har en massa böcker.

”Så jävla nära ögat˝

Även Johans pappa, Nils Ahlén, är skeptisk till att ladda elektronik på natten och vill uppmana andra som kanske åker iväg över sportlovet, att tänka en extra gång på brandsäkerheten.

– Många utgår nog från att andra har ansvar för brandsäkerheten när man åker på semester, som ägaren till stugan till exempel. Men så behöver det inte alls vara. Brandvarnaren kan pipa efter ett nytt batteri när stugan inte är uthyrd och då vet ingen att batteriet behöver bytas.

Nils Ahlén säger att han det var rena turen att sonen Johan vaknade.

– Det var så jävla nära ögat. Hade han varit ute och festat kvällen innan eller sovit tungt kanske han inte hade vaknat alls.

”Oftast inte koll inuti”

Martin Gustafsson är inspektör för marknadskontroll på avdelning produkter på Elsäkerhetsverket. Han säger att myndigheten bara haft ett fåtal anmälningar gällande powerbanks och ser i nuläget ingen ökad risk kring just dem.

Men för att göra ett så bra och säkert köp som möjligt uppmanar han konsumenten att alltid se till att tillverkaren uppges samt att produkten har typbeteckning och CE-märkning.

– Är prylen inte märkt med tillverkare och typbeteckning så är det oftast något tekniskt fel. Missar man det har man oftast inte koll på det inuti.

Även Martin Gustafsson avråder från att ladda elektronik på natten.

– Det är bättre på dagen när man kan ha koll.

Har plockats bort

Den solcellsdrivna powerbanken köpte Johan av det finska företaget E-Ville, som säljer importerade produkter från Kina. I ett mejlsvar skriver företaget att det är första gången som någon av deras produkter börjat brinna och att de nu plockat bort produkten från sin hemsida.

– Det känns ju bra att de tagit bort den då det förhoppningsvis minskar risken att något sådant här händer i fortsättningen. Men jag kommer nog inte handla där igen. Nästa gång jag köper en ny powerbank gör jag det av ett mer testat märke.

Publicerad: