De ensamkommande flyktingbarnen

Flera ensamkommande pojkar har tagit sina liv

Av: 

Victor Stenquist

Staffan Dickson

NYHETER

I slutet av januari tog en 16-årig ensamkommande från Afghanistan sitt liv – och ytterligare två pojkar försökte göra det.

Nu har två liknande dödsfall inträffat på boenden i Trollhättan och Ed.

– Vi tar det här mycket hårt, både boende och personal, säger Mikko Raudus, platschef på boendet i Ed, till P4 Väst.

Så sent som den 27 januari rapporterades om hur en 16-årig pojke på ett boende för ensamkommande flyktingbarn tagit sitt liv.

Han hade kommit till Sverige hösten 2015 och mått dåligt en längre tid. Något beslut kopplat till asylprocessen hade inte fattats i närtid till hans självmord.

Liknande fall

Nu rapporteras om ytterligare två liknande fall.

Natten mot söndag tog en pojke i Trollhättan sitt liv, enligt lokala Ttela.

– Pojken var 16 år och från Afghanistan. Han hade inte fått besked av något slag, men skulle på ett inbokat möte på Migrationsverket senare i veckan. Han hade uttryckt oro inför det, men i övrigt var han som vanligt, berättar Peter Asp, informationschef i Trollhättans stad, för Ttela.

Pojkens kamrater på boendet kommer att flyttas till andra boenden i Trollhättan, enligt Peter Asp.

– Många är i chock och professionellt stöd från BUP och psykiatrins öppenvård kopplades in redan under söndagen, säger han till Ttela.

Flyttades till nytt boende

Under natten till onsdagen hittades en ung man död när en polispatrull gjorde ett rutinbesök på ett asylboende i Ed i Dalsland, rapporterar P4 Väst. Polisen misstänker inget brott.

Boendets platschef Mikko Raudus säger till radiokanalen att killen nyligen fått sin ålder uppskriven och därmed blivit förflyttad från ett ungdomsboende till ett asylboende för vuxna.

– Vi har sett att killen har varit nedstämd en tid. Vi jobbar med att förhindra såna här händelser genom samtal och aktiviteter för att få en kontakt med personen i fråga och se hur de mår och kanske hinner man sätta in vård i tid, säger Mikko Raudus.

– Vi tar det här mycket hårt, både boende och personal. Detta är en hemskt tragisk händelse och vi sörjer med hans familj.

”Alla är stressade”

Även i december rapporterades om flera fall där ensamkommande afghanska pojkar tagit sina liv.

Flera organisationer gick då ut och varnade för att den psykiska påfrestningen ökat bland många ensamkommande efter att nya asylregler införts.

– Alla är stressade och vet inte vad som ska hända. Alla är jätteoroliga, sa Mahboba Madadi, ordförande för Ensamkommandes förbund, till Aftonbladet då.

Fotnot: Rädda Barnen har en särskild stödlinje för asylsökande unga i Sverige. Telefonnumret är 0200–77 88 20. Mer information finns här.

LÄS OCKSÅ:

Nya asyl-Sverige: Så många får nej till att stanna – lista land för land

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – förhandsboka här!

Cervera

”Känns tufft och tragiskt”
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

De ensamkommande flyktingbarnen

LÄS VIDARE

16-årig flyktingpojke tog sitt liv – två till försökte

ÄMNEN I ARTIKELN

De ensamkommande flyktingbarnen

Flyktingsituationen

Afghanistan

Trollhättan

Självmord