Donald Trump – USA:s nye president

Mediebråk, abortförbud och börsrekord: Så var Trumps första vecka

Av: 

Martin Schori

NYHETER

Att säga att Donald Trump rivstartade sin presidentperiod är ingen överdrift.

Hans första vecka som ”ledare för den fria världen” präglades av mediebråk, en allt frostigare relation med Mexiko, exekutiva ordrar – men också ett börsrekord.

Så här var Trumps första vecka – dag för dag.

Fredag 20 jan

 • Donald Trumps svärs in som USA:s 45:e president. Hans tal, där han gick till hårt angrepp mot Washington-etablissemanget, hålls inför hundratusentals jublande anhängare. Hur många? Det vet ingen. Men publiksiffran skulle senare leda till ett stort bråk mellan medierna och Trumps stab (mer om det senare).
 • På eftermiddagen sätter Trump igång att jobba – och skriver under tre exekutiva ordrar, bland annat en som ska inleda nedmonteringen av den av republikanerna så utskällda hälsoreformen Obamacare.

Lördag 21 jan

Söndag 22 jan

 • Nästa dag möter journalisterna en helt annan Sean Spicer, som inleder sin dagliga presskonferens med att skämta om gårdagens turbulens. Han står dock fast vid sitt uttalande om att Donald Trumps installation haft den största publiken någonsin och att mediernas negativa vinklar ”demoraliserar” regeringen.
 • Söndagens medierapportering domineras annars av det besök som Trump gjort på CIA dagen före. Framför en minnesmonument för CIA-anställda som dött i tjänst höll president Donald Trump ett tal, som enligt kritikerna handlade för mycket om honom själv istället för underrättelsetjänsten, som Trump redan hade ett ansträngt förhållande till. ”Trump borde skämmas”, säger den avgående CIA-chefen John Brennan om talet på söndagen.

Måndag 23 jan

 • Trump startar den första vardagen som president med att skriva under flera exekutiva ordrar. Bland annat beordrar han att USA ska lämna frihandelsavtalet TPP.
 • Han inför också ett förbud mot amerikanskt bistånd till utländska organisationer som stödjer abort. Beslutet leder till ett ramaskri från kvinnoorganisationer och politiker världen över. Bilden från när Trump skriver under ordern, omgiven av enbart manliga medarbetare, blir ytterligare bränsle för dem som anser att Trump för en kvinnofientlig politik.
As long as you live you'll never see a photograph of 7 women signing legislation about what men can do with their r… https://t.co/p7i51PqjoU

Tisdag 24 jan

 • Ursprungsbefolkningen och aktivister protesterade i månader – och lyckades stoppa oljeledningen i North Dakota. Men på tisdagen skriver Donald Trump under en exekutiv order som ger klartecken för den omstridda ledningen. Trump lovar också att själva rören ska byggas i USA.
 • Trump möter också biljättarna Ford, GM och Fiat Chryslers chefer – och lovar att sänka skatterna och minska regleringen. ”Miljörörelsen är utom kontroll”, säger presidenten enligt CNBC.
 • Senare på eftermiddagen röstar USA:s kongress igenom en lag som förbjuder statlig finansiering av abortkliniker i USA.

Onsdag 25 jan

 • Onsdagen inleds med ett antal inlägg på Twitter där Donald Trump beordrar en utredning om röstfusk i valet. Trots att han vunnit verkar faktumet att Hillary Clinton fått fler röster än Trump fortfarande skava – och påståendena om röstfusk har upprepats flera gånger sedan valsegern. På presskonferensen i tisdags frågar journalisterna Sean Spicer om varför man i sånt fall inte utreder saken (som hade varit ”århundradets skandal”) och på onsdagen väljer alltså Trump att göra just så. En enig expertkår har dock redan konstaterat att det inte finns något utbrett röstfusk i USA.
Trump tar av locket på pennan för att signera den exekutiva ordern om att bygga muren mot Mexiko.
 • Trump driver också igenom ett antal åtgärder relaterade till ett av sina viktigaste vallöften: Att begränsa invandringen till USA, och framför allt den som sker illegalt.
 • I flera exekutiva ordrar beslutar han att dra in stöd för städer som vägrar utvisa papperslösa (så kallade ”sanctuary cities”) samt att takten för deporteringar ska skruvas upp. Och, viktigast av allt: muren ska byggas och Mexiko ska betala. Byggandet inleds ”inom några månader”, enligt presidenten. Aktivister och oppositionen rasar, men investerarna verkar uppskatta att Donald Trump har tagit plats i Vita huset.
 • För första gången någonsin passerar New York-börsens Dow Jones-index drömgränsen 20 000 punkter.
 • Senaten godkänner Nikki Haley som Trumps, och USA:s, nya FN-ambassadör
 • Trump hotar med att skicka FBI till Chicago, en stad som drabbas av en våldsvåg. Detta efter att han sett ett inslag på Fox News. (Enligt en artikel i New York Times härstammar många av Trumps impulsiva inlägg på mikrobloggen från det han ser på tv på kvällarna i Vita huset).

Torsdag 26 jan

 • Trump inleder dagen med att på Twitter gå till angrepp mot visselblåsaren Chelsea Manning, som han kallar en ”FÖRRÄDARE” som aldrig borde släppts ur fängelse.
 • Storbritanniens premiärminister Theresa May anländer till USA och blir den första utländska ledaren att besöka Trump. På torsdagen håller hon ett tal till republikaner i Philadelphia för att dagen efter träffa Trump i Vita huset.
 • Bråket med Mexiko trappas upp efter att den mexikanske presidenten väljer att ställa in sitt besök i USA. Trump twittrade tidigare på dagen att mötet skulle vara fruktlöst eftersom Mexiko inte vill diskutera den mur Trump vill bygga
 • Flera högt uppsatta tjänstemän på amerikanska utrikesdepartementet säger upp sig. Enligt Washington Post vill de inte jobba med den nya administrationen, men enligt CNN handlar det om att Trump vill göra ”rent hus”.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

GRAFIK: Här är Donald Trumps regering

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump – USA:s nye president

Kellyanne Conway

Sean Spicer

Donald Trump