Partiledarna drabbar samman i Agenda

avJosefin Silverberg

NYHETER

I kvällens partiledardebatt i SVT möter nyvalda Ulf Kristersson för första gången Stefan Löfven i rollen som partiledare.

Debattämnet är välfärd och arbetslöshet och timmarna innan förbereder sig den nya moderatledaren sig med hjälp av kollegerna i Alliansen.

– Det känns pirrigt, bra och spännande. Jag har fått goda råd av Annie, Jan och Ebba tidigare idag, säger Kristersson till Aftonbladet som finns på plats i SVT-huset.

1 av 10 | Foto: ANDREAS BARDELL
Stefan Löfven (S).

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING:

Frågan om välfärd och arbetslöshet har Ulf Kristersson stött på många gånger i sin roll som ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna – i debatter mot sina motsvarigheter i övriga partier och under skuggbudgetpresentationer. Men i kväll klockan 20 har han de svenska väljarnas ögon på sig i sin nytillträdda roll som partiledare.

– Debatten är viktig för Ulf Kristerssons person. Han har visserligen en mycket lång politisk karriär bakom sig men är ändå inte särskilt känd för den breda publiken. Fortfarande håller svenska folket på att bekanta sig med honom och insatsen i kväll kan få avgörande betydelse för hur han uppfattas, säger Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

Timmarna innan förbereder sig Ulf Kristersson i riksdagshuset tillsammans med Lööf, Björklund och Busch Thor.

”Gott med kaffe! Söndagsförberedelser med Ulf, Jan & Ebba inför kvällens partiledardebatt i Agenda. Missa inte!” twittrar Centerledaren.

Det är sekundärt hur Ulf Kristersson väljer sina ord i debatten menar statsministern som nekade när Aftonbladet tidigare i veckan frågade om han närstuderat sin motståndares retoriska förmåga.

– (Skratt) Det gör inte jag. Nej, nej. Men jag följer nyheterna, jag hör att det är samma sak som sägs. Vad gäller Sverigedemokraterna – samma sak även om orden läggs annorlunda.

Foto: ANDREAS BARDELL
Partiledarna i Alliansen träffades tidigare i eftermiddags inför debatten.

Fridolin och Lööf i duell om klimat och ökade utsläpp

Miljöpartiets Gustav Fridolin möter Centerledaren Annie Lööf i kvällens andra duell. I veckan kom rapporter om att Sveriges klimatutsläpp ökar för första gången på länge. En av anledningarna är det högkonjunktursläge som Sverige är inne i, ett annat att utrikesflyget ökat.

Regeringen har lagt fram förslag om en flygskatt som fått kraftig kritik av Alliansen och både Miljöpartiet och Centern gör anspråk på att verka mest för miljön av de svenska riksdagspartierna.

”När Alliansen styrde, då minskade utsläppen. När S och MP styr ökar utsläppen. För Centerpartiet är klimatresultat viktigt”, skrev Annie Lööf på Twitter i veckan.

Gustav Fridolin slår ifrån sig. Till Aftonbladet säger han:

– Den siffra som vi redovisar till FN, där flyget inte är med – där ser vi en fortsatt utsläppsminskning. Det är därför debatten måste handla om flygskatten. Det är helt absurt att ett parti som säger sig stå för miljön driver kampanj för att flyget ska fortsätta vara ett skattefrälse. Det miljösämsta alternativet och det som används av dem med högst inkomster - det ska inte vara skattebefriat.

Efter Aktuelltpausen är det dags för Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt att möta Liberalledaren Jan Björklund. Temat är trygghet och säkerhet. Frågan är högst aktuell, inte minst med tanke på det ökande dödliga våldet med skjutvapen och de ökade hoten mot sjukvårdpersonal.

”Mest dramatiska mandatperioden i modern tid”

Kvällens sista debatt har vårdtema. Sverigedemokraternas Jimme Åkesson möter Kristdemokraternas Ebba Busch Thor, som i veckan gick ut på Twitter och krävde ytterligare förstärkningar inom förlossningsvården efter det som hänt familjen Bjune Beijer, vars dotter Freja föddes med hjärnskador efter flera vårdmissar.

”Marginalerna i sjukvården är för små. Riskerna för stora. Barn som Freja drabbas. Brutalt. Lider så med familjen. För att ändra detta: Vi föreslår BB-miljard, statligt huvudansvar och särskild ersättning om man håller max 90% beläggning”, twittrade KD-ledaren.

Mycket står på spel i söndagens partiledardebatt menar Mats Knutson som leder debatten tillsammans med Camilla Kvartoft

– Den mandatperiod vi är mitt uppe  i är en av de mest dramatiska vi har upplevt i modern tid med ständiga kriser, skandaler och att partierna lägger om sin politik i fundamentala frågor på ett sätt som vi inte har sett förut. Temperaturen är högre än någonsin tidigare känns det som, säger Mats Knutson till SVT Nyheter.