Nära 40 ur oppositionen inför rätta i Zimbabwe

TT-AFP

Publicerad 2023-06-13

Anhängare till den zimbabwiske oppositionsledaren Nelson Chamisa demonstrerar inför de allmänna valen som ska hållas i augusti i det afrikanska landet. Arkivbild.

Zimbabwiska myndigheter drar 39 oppositionsaktivister inför rätta och anklagar dem för att ha ”rivit” ett av regeringspartiets kanslier. Men enligt de anklagades advokater har deras klienter inte ens varit på platsen där förstörelsen ägde rum.

Nyligen bestämdes att allmänna val snart ska hållas i landet i södra Afrika och läget är spänt inför valet i augusti.

Zanu-PF har haft makten i Zimbabwe sedan 1980.

Enligt åklagarsidan attackerade de 39 regeringspartiet Zanu-PF:s kontor i orten Nyatsime, söder om huvudstaden Harare, i förra veckan.

De anklagade ”förstörde flera hus, misshandlade boende i Nyatsime och orsakade därigenom massiv förstörelse av egendom och tillfogade allvarliga skador”, påstår åklagarna.

Men deras advokater hävdar att gripandena och rättsprocessen är helt och hållet politiskt motiverad.

– Våra klienter var inte ens på platsen, säger Anesu Chirisa, juridisk chef vid Zimbabwe Human Rights Forum, en paraplyorganisation som representerar de anklagade.

De 39 är alla anhängare av oppositionspartiet CCC.

CCC:s ledare Nelson Chamisa, är en 45-årig advokat och pastor, som hoppas ersätta den 80-åriga presidenten Emmerson Mnangagwa, som söker en andra mandatperiod.

Kritiker har anklagat regeringen för att använda domstolarna för att särskilt rikta in sig på oppositionspolitiker.

Tidigare i juni greps fem CCC-anhängare och anklagades bland annat för misshandel efter ett påstått bråk vid ett valregistreringscenter.